BALKAN INFO PREŽIVEO AVANTURU: Reportaža Teše Tešanovića iz Južne Amerike!

Poštovani prijatelji,

Jedan od vernih pratilaca naše produkcije omogućio je Teši da poseti Južnu Ameriku. Imali smo veliku želju da Aleksandar Bilanović bude Tešin pratilac na ovom putovanju, ali nismo uspeli da na vreme uskladimo planove za put sa njim. Ovog puta Teša je morao da putuje sam i da se više potrudi da bi otkrio sve čari Perua.

Krenuli smo u pustolovinu po Južnoj Americi, kontinentu preko kojeg prelazi ekvator i koji se nalazi između Tihog i Atlantskog okeana. Krajnja destinacija je bio Peru, država na zapadu Južne Amerike. Prema severu se graniči sa Ekvadorom i Kolumbijom, prema istoku sa Brazilom, prema jugoistoku sa Bolivijom, a prema jugu sa Čileom. Cilj je bio da istražimo misteriozne tragove civilizacije Inka, 500 godina stare ruševine, da uplovimo u neukrotive tajne džungle i planinske lance koji prkose suncu.

Magija izvire iz kontrasta ovih čarobnih pejzaža. Zemlja prepoznatljiva po najukusnijoj kafi i najraskošnijem uličnom karnevalu na svetu, planinskim vrhovima Anda koji stoje divovski kao zaštitnici i najvišem plovnom jezeru na svetu “Lago Titicaca” koje odzvanja glasovima prošlosti. Dubine i blještavilo laguna zovu da uronite u oaze prirodnih lepota. Nigde se priroda ne može osetiti tako intenzivno kao na ovom kontinentu sambe i tanga, gde se i dalje može doživeti duh izgubljenog sveta.

Obeležju današnjeg stanovništva doprineli su najpre prastanovnici Indijanci, zatim Španci i Portugalci koji su dominirali kontinentom do početka 19. veka, zatim Afrikanci, uglavnom potomci robova i naposletku prekomorski doseljenici iz Evrope i Azije. Južna Amerika je iskustvo koje treba doživeti svim čulima i zato se prepustite njenoj odvažnosti i živopisnoj kulturi kao i divljoj i impresivnoj prirodi.

Srdačan pozdrav,
BALKAN INFO tim

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.