BALKAN INFO PREŽIVEO AVANTURU: Teša i Aca u kanjonu Nevidio i na raftingu rekom Tarom!

Poštovani prijatelji, BALKAN INFO tim je posetio Crnu Goru u želji da u prirodi malo odmorimo od svakodnevnog napornog rada u toku prethodne godine. Danilo Ristić je bio naš domaćin u Mojkovcu, u predivnom smeštaju na samoj obali reke Tara.

Danilo i njegov prijatelj Radovan su bili naši vodiči na ovom druženju koje iskreno preporučujemo svim iskrenim zaljubljenicima u prirodu i adrenalin. Omogućili su nam da osetimo nezaboravno iskustvo prolaska kroz kanjon Nevidio, da otkrijemo neverovatnu lepotu Nacionalnog parka Durmitor, ali i da se oprobamo u raftingu rekom Tarom.


Za sve informacije i rezervacije – Danilo Ristić (smeštaj, kanjon Nevidio, rafting Tarom):

Kontakt telefon: +382 69 404 222
Booking: https://www.booking.com/hotel/me/tara-riverside.html
Airbnb: https://www.airbnb.com/rooms/26717388
Facebook: https://www.facebook.com/tarariverside/
Instagram: https://www.instagram.com/tara_riverside/

Za sve informacije i rezervacije – Radovan Čobeljić (rafting Tarom):

Facebook: https://www.facebook.com/montenegroextreme1/


Kanjon Nevidio (Neviđbog) je kanjon u dolini reke Komarnice u severnom delu Crne Gore na obroncima planine Durmitor. Poznat je po izuzetno nepristupačnom terenu, zbog čega je dugo vremena nosio „titulu“ jedinog neistraženog i neosvojenog kanjona u Evropi. Za prolazak kroz ovaj kanjon potrebni su ronilačka odela od neoprena, alpinistička i planinarska oprema. Prolazak kroz kanjon spada u penjačku disciplinu poznatu pod nazivom kanjoning. Za prolazak kroz Nevidio neophodan je vodič koji predvodi turističku grupu tokom cele rute.

Kanjon reke Tare dugačak je 60 kilometara i drugi je po veličini u svetu posle kanjona reke Kolorado, a prvi u Evropi. Ovo je jedna od retkih oaza netaknute prirode i rezervat je za mnoge endemske vrste biljaka i životinja zbog čega je 1977. godine upisan u program UNESKO-a. Posebnu turističku atrakciju predstavlja splavarenje Tarom.

Rafting na Tari predstavlja spoj avanture i odmora. Po stepenu atraktivnosti, svrstan je u sam vrh najatraktivnijih svetskih reka, uz Kolorado i Zambezi.Tara je plovna na 95 kilometara svog toka. Njen najuzbudljiviji deo nalazi se na zadnjih 20 kilometara, od mesta koje se zove Brštanovica, do sastavaka sa Pivom, gde nastaje Drina.

Trajanje raftinga zavisi od visine vode, vremenskih uslova i od posade u čamcu. U maju, kada je nivo vode najveći, spust traje oko 45 minuta, a u avgustu i septembru 3-4 sata. Rafting se izvodi gumenim čamcima specijalno rađenim za „divlje“ vode. Važnu ulogu u raftingu ima skiper, osoba koja upravlja čamcem, koja je ujedno i vodič na raftingu.

Srdačan pozdrav,
BALKAN INFO tim

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Broj komentara: 2
  1. Ljiljana Morris kaže:

    Bravo za emisiju!

  2. Branko Novakovic kaže:

    Fantasticno, hocemo jos ovakvih emisija.