AKTUELNO: Istina o životu Đorđa Božovića Giške – Slavica Božović i Miško Janković (26.3.2019)

Gosti emisije “Aktuelno” bili su Slavica Božović i Milan Miško Janković. Oni koji su stvarno voleli Đorđa Božovića Gišku smirili su se tek kad su čuli da ga više nema. Nekadašnji strah i trepet čitave Evrope, kome je kriminalna hrabrost bila osnovno zanimanje, nije prestajao da, već samim svojim postojanjem, uznemirava gospodare našeg virtualnog života koji su u njemu videli opasnog, razjarenog tigra na slobodi na koga treba iz zasede pucati. I dok su oni hteli da ga ubiju kao okorelog razbojnika, Đorđe Božović je fanatično želeo da pogine, ne ni kao anđeo, a ni kao divlja zver, već samo kao čovek. Zaljubljenom u herojsku literaturu, žurilo mu se da neko napiše kako je Lika bila njegovo Kosovo i kako se nepobeđeni vitez najčuvenijih gradskih tuča i vanserijski mangup s beogradskog asfalta preselio u ep i zauvek nastanio u nebeskom carstvu srpskih ratnika.

Dok su se najhrabriji usuđivali tek da slobodno misle, Giška se pročuo kao neko ko je sekao zatvorske rešetke, zaključavao stražare, bežao s doživotne robije, ustoličen kao pojam i metafora neograničene slobode koja se, možda, nije mogla ostvariti, ali ju je svakako trebalo izmisliti. Tako je, pljačkajući banke, jedan stasiti beogradski mangup, u stvari, bio spektakularni kradljivac slobode, nama tada tako nedostižne i daleke. Opisivali su ga kao zloglasnog kriminalca, prozivali kao bivšeg robijaša, proglašavali državnim neprijateljem, pretresali mu detaljno isuviše burnu prošlost, lovili ga u nedozvoljenim radnjama, olajavali ga i istovremeno ga se bojali, pretili mu i odvrtali šrafove na kolima, postavljali zasede u najpopularnijim beogradskim diskotekama i slali bataljone milicije da ga uhapsi. On im je stalno izmicao, vozio brže od njih, iskakao kroz prozore i kao hajdučki Romeo se spuštao niz čvorovima sastavljene zavese, ostajući do kraja usamljeni vitez ulice koji je izazivao strah ili smrt na asfaltu, pobednik u svim tučama, dvadeset šest puta ranjavani srpski mangup, o kome se pričalo da se uvek trudio da bude odvažniji i luđi od ostalih.

Srpski mangup, gde god je došao u inostranstvo, osvojio je odmah čitav grad, pa i državu. Razbio je sve njihove slavne bildere i gorile, i uterao im strah u kosti. Legendarna je ta posleratna beogradska gradska gerila. Sve sami borci protiv komunizma. Kao heroj ulice, savršeno se uklopio u mit o Jugoslovenima – slavnim kraljevima evropskog podzemlja, koji će se, ako prežive, jednog dana vratiti da poginu za slobodu koja je i bukvalno hronično nedostajala najviše njima, dok su najčešće bili u zatvoru.

“Zatvor je presveto mesto – čistilište. Tu postaješ ili krpa, ako si slab, ili, ako sve izdržiš, Baš-čelik. U životu i na asfaltu ratovao sam zahvaljujući toj nesreći da sam rođen kao pripadnik jednog necivilizovanog, prilično surovog naroda. Voleo sam da se bijem, ali te tuče su bile deo našeg srpskog folklora, kao što su šajkača ili seljačka narodna nošnja. To je ta naša primitivnost. Morao sam uvek da budem jači od neprijatelja.”

Svima koji su se čudili što je u pobuni protiv Miloševićevog režima bilo toliko besprizornih kandidata, Đorđe Božović je stručno poručivao da su istorijski gledano i komunističku revoluciju izveli opasni kriminalci, pogotovo ako se zna da su četvorica razbojnika iz legendarne Čarugine bande postali narodni heroji u NOB-u pošto ih je Milovan Đilas marksistički prevaspitao na robiji. Mnogima je, ne bez razloga, bilo sumnjivo što je Đorđe Božović suviše glasno pretio da će se obračunati ne samo s režimom, nego i sa samim voždom, dok su ga drugi, nestrpljiviji, upozoravali da to što misli i uradi, jer nas je obuzimalo potpuno odsustvo nadanja.

“Razbojnici su svuda političarima dobrodošli ukoliko su na njihovoj liniji. Bio bih najveći ljubimac socijalističkog rada, bio bih na sva tri kanala televizije da sam pristao da služim Slobodanu Miloševiću, kao što su to učinili neki moji nerazdvojni prijatelji i poznanici. Nije mi padalo ni na kraj pameti da u krvi rušim Miloševićev režim u Srbiji. Da smo to hteli, niko ne bi znao za naše postojanje dok to ne obavimo. Želeli smo da potpuno razgolitimo vlastodršce, da im se propisno trese pod nogama, da im je stalno neprijatno. Da im samo vladanje postane nelagodno. Da im to stalno bude vruć krompir, da se umaraju, da imaju stresove, da se sekiraju za svoje vile i privilegije, sve dok jednoga dana sami ne otpadnu kao zrele kruške.” Preporučujemo Vam da pogledate celu emisiju i saznate više o brojnim zanimljivim temama.

Emisija je snimljena u martu 2019. godine u Gornjem Milanovcu. Emisiju je vodio novinar Aleksandar Pavković.

Želimo da Vam svečano predstavimo nove majice iz BALKAN INFO kolekcije “Srpski junaci – Dogodine u Prizrenu!”.

Možete ih naručiti na sledećem linku: https://www.balkaninfo.rs/proizvod/srpski-junaci-dogodine-u-prizrenu/ #balkaninfo #intervju

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.