INTERVJU: Đorđo Žujović – Ako želimo da uđemo u EU, moraćemo da uđemo u NATO! (11.08.2015)

Gospodin Đorđo Žujović, član predsedništva Liberalno demokratske partije će u ovoj emisiji govoriti o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i u svetu. Njegov stav je da građani Srbije ne žive u dobrim uslovima, bez obzira na sve statističke podatke koje nam vlast predstavlja iz dana u dan.

Da li se Srbija danas kreće u dobrom pravcu? Da li je “Evropska unija” bila samo mantra političara u zadnjih deset godina? Zašto građani Srbije i dalje žive loše nakon 10 godina na putu evropskih integracija? Kako gospodin Žujović ocenjuje regionalnu politiku Aleksandra Vučića. Da li danas u Srbiji vladaju pojedinci ili institucije? Da li su u Srbiji danas ugrožene medijske slobode? Kako država može da kontroliše uticajne medije? Kakav je njegov stav o pisanju Informera i Kurira? Da li je u eri tehnologije moguće nešto sakriti od javnosti?

Da li je Briselski sporazum idejna pobeda Liberalno demokratske partije? Kada je teritorija Kosova izgubljena i šta je razlog za to? Zašto vlast želi da reši pitanje Kosova u tišini? Zašto je Kosovo “finale svih srpskih poraza koje smo mi živeli”? Da li su Srbi preskočili važne istorijske momente kada smo mogli dobiti bolju ponudu za Kosovo nego danas? Zašto je Srbija izgubila sve ratove koje je vodila u poslednjih 25 godina? Zašto je Srbija još uvek zemlja koja nema svoje granice?

Zašto Srbija treba da uđe u NATO i koje su koristi od toga? Da li se NATO u Srbiji danas preterano posmatra sa emotivne strane? Da li danas u svetu može da postoji neutralna država? Zašto treba reći ljudima da ulaskom u Evropsku uniju Srbija dobija i ulaznicu za NATO? Zašto Srbija mora da prati svoje interese u svetskoj politici? Da li danas postoji moral u politici? Na koji način Srbija treba da bira svoje partnere u svetskoj politici? Da li Srbija pre svega treba da vodi računa o svojim interesima i u odnosima sa Rusijom? Da li bi Srbija izbegla sve šta je preživela u prethodnih 25 godina da je bila članica NATO-a?

Da li je politika Tomislava Nikolića ishitrena ili ona uopšte i ne postoji? Da li je zaklinjanje Tomislava Nikolića u Rusiju iskreno ili je to samo politička kampanja za njegov potencijalni drugi mandat? Da li je Nikolić pobedio Tadića svojom politikom ili su građani na taj način iskazali nezadovoljstvo vlašću Borisa Tadića i demokratske stranke?

Da li se prava LGBT zajednice i parade ponosa koriste kao dimna zavesa ispred brojnih drugih socijalnih problema? Da li je strašnije to što pripadnici LGBT zajednice mirno šetaju Beogradom ili to što njih neko napada i lomi Beograd? Kakav je stav LDP o genetski modifikovanim organizmima i upotrebi GMO u ishrani? Da li se LDP zalaže za legalizaciju marihuane? Kakav je stav LDP o teritorijalnom integritetu Ukrajine? Da li Ukrajina može nastaviti postoji kao celovita država?

Zašto je LDP kao liberalna i demokratska stranka kritikovao poništenje presude komunističkog suda generalu Draži Mihailoviću? Kakva je uloga Olivera Antića u pritisku na sud? Da li su četničke organizacije zloupotrebile rehabilitaciju generala Mihailovića za ličnu promociju?

Da li se LDP zalaže za ukidanje Republike Srpske ili je to samo mit? Zašto je LDP protiv korumpiranih političara koji se bogate na stvaranju nacionalnog mita? Da li Srbija može da nađe bliže partnere i saradnike u odnosu na zemlje regiona? Da li je Milorad Dodik zloupotrebio svoju funkciju tako što je poistovetio sebe sa Republikom Srpskom? Da li može da postoji dobar nacionalizam?

Kakav je stav LDP prema odnosu Srpske pravoslavne crkve i države? Da li je državni suverenitet ugrožen od strane pojedinaca iz crkve? Da li se za LDP može reći da je levičarska stranka? Zašto je LDP potreban Srbiji? Na koji način Srbija može da izađe iz krize? Šta je problem vlasti Aleksandra Vučića i njenog ekonomskog modela? Kako LDP gleda na privatizaciju Telekom-a i EPS-a? Da li će u budućnosti biti stvoren neki građanski opozicioni blok?

Osim toga, čeka Vas još mnogo zanimljivih tema u ovom intervjuu.

Razgovor vođen 30.07.2015. godine u prostorijama Liberalno demokratske partije u Beogradu.

Voditelj: T. Tešanović
Snimatelj: R. Drinić

Emisiju je vodio novinar Teša Tešanović.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.