INTERVJU: Dragan Gajić – Život na Zemlji će nestati kada Sunce postane crveni džin! (28.1.2019)

Gost emisije “Intervju” bio je prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Na ovom odseku predaje Teorijsku mehaniku i Astrofiziku, na Departmanu za biologiju Osnove astrofizike sa astrobiologijom i na Departmanu za geografiju Astronomiju. Na doktorskim studijama predaje nekoliko predmeta iz oblasti fizike plazme i astrofizike. Magistrirao je i doktorirao na Fizičkom fakultetu u Beogradu, u oblasti teorijske fizike plazme. Jedan je od osnivača Astronomskog društva ”Alfa” iz Niša, čiji je i predsednik. U okviru aktivnosti ovog društva održao je veliki broj predavanja i učestvovao je u više desetina radio i televizijskih emisija posvećenih astrofizičkim sadržajima. Održao je i veliki broj popularnih predavanja u Nišu, ali i širom Srbije. Takva aktivnost je vrlo bitna komponenta njegovog pedagoškog rada i doprinela je porastu popularnosti astrofizike i astronomije kod nas. Preporučujemo Vam da pogledate ceo intervju i saznate više o brojnim zanimljivim temama.

Intervju je snimljen 25.12.2018. godine u Nišu. Emisiju je vodio novinar Aleksandar Pavković.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Broj komentara: 1
  1. Dr Ivica Hausmeister kaže:

    Visoko poštovanje za profesora Dr Dragana Gajića. Lijepo je čuti nekoga iz Niša. Ja sam završio medicinski fakultet u Nišu.
    Profesore divino je vidjeti populariziranje prave nauke. Kada naiđem
    na jednu takvu emisiju poput ove u kojoj ste Vi učestvovali onda je to
    pravi praznik za uši I oči. Zavidim Vam na veoma pristojnom I diplomatskom odgovuru ne pitanja u vezi razno raznih teorija zavjere. Nijesam siguran da bih ja izdržao da budem tako staložen iako već duže vrijeme živim u Engleskoj. Ja sam napisao jednu od četri kjnige gdje su prve dvije posvećene astrofizici odnosno razvoju kosmosa I sunčevog sistema. U dragoj kjnizi sam posvetio pažnju velikanima nauke ne zobilazeći velika imena sa balkana. Velikih naučnika iz Srbije kao što su Nikola Tesla I Milutin Milanković. Imao sam nekoliko intervjua na crnogorskoj televiziji. Bila bi mi čast kada bih mogao da stupim u kontakt sa Vama. Puno pozdrava, Vama, gradu Nišu I niškom astronomskom društvu. Ivica