INTERVJU: Dragan Radović – Bez suzbijanja sive ekonomije za Srbiju nema perspektive! (04.10.2015)

Naš gost u ovoj emisiji je gospodin Dragan Radović, ekonomista i stručnjak za borbu protiv sive ekonomije. Pogledajte ceo intervju i saznajte više o tome koliko siva ekonomija guši razvoj naše privrede i na koje sve načine se vrše poreske utaje u različitim privrednim granama.

Da li Srbiju čeka grčki scenario? Na koji način je siva ekonomija uzrokovala krah finansija u Grčkoj? Koji je najbolji način za sprečavanje budžetskog zaduživanja kod MMF? Gde završava novac koji dobijamo zaduživanjem kod MMF i zašto se ništa ne ulaže u razvoj? Zašto MMF želi da se Srbija sve više zadužuje? Šta sve Grci moraju da prodaju od državne imovine da bi zadovoljili uslove poverioca?

Koliko milijardi evra je sadašnji režim zadužio Srbiju i šta se desilo sa tim novcem? Na koji način je oprano više od 50 milijardi evra državnog novca od 5. oktobra 2000. godine? Da li je korumpirana visoka birokratija uzrok zašto je teško stati na put sivoj ekonomiji?

Da li su po Srbiju kartonske kutije i ulična prodaja najopasnija siva ekonomija ili ipak nešto drugo stoji iza toga? Na koji način se najveći neregistrovani promet vrši pod legalno registrovanim firmama? Da li više novca utaje siromašni ili razni tajkuni? Koliko milijardi evra poreza se godišnje utaji u Srbiji?

Zašto je smanjenje plata i penzija veoma loš potez? Kako je moguće da estrada godišnje utaji 90 miliona evra poreza, a smanjenjem plata i penzija pravi se ušteda od samo 60 miliona evra? Kako suzbiti sivu ekonomiju u turističkim agencijama? Da li je tačno da građani Srbije iznesu više od milijardu evra u jednoj letnjoj sezoni?

Šta je para-država i da li je Srbija danas postala baš to? Da li se Vlada trudi da iskoreni korupciju? Ko je stvarno odgovoran za učaurene birokrate? Da li firme koje pobegnu u sivu zonu imaju dugoročan prosperitet? Zašto oni koji prave velike utaje poreza gube vezu sa realnošću? Koliki porez se utaji u turizmu? Na koji način se krade u pekarskoj industriji i proizvodnji brašna? Gde nestaje novac od kockarske industrije?

Na koji način je moguće suzbiti sivu ekonomiju za samo godinu dana? Kako treba vršiti pravilne kontrole? Da li treba uvesti niže stope poreza? Da li se može sprečiti pranje novca ako se suzbije siva ekonomija? Kako sprečiti podizanje gotovine preko preduzetnika paušalaca? Kako nestaje roba vredna nekoliko milijardi evra sa Carine?

Da li je država suverena ako ne može da naplati porez na svojoj teritoriji? Da li je kriminalizovani deo birokratije jedini odgovoran za neplaćanje poreza? Kako suzbijanje sive ekonomije omogućava povećanje životnog standarda, jačanje nataliteta i novu budućnost za Srbiju? Da li će usled suzbijanja sive ekonomije biti slomljena kičma uvozničkom lobiju?

Na koji način firme za obezbeđenje i čišćenje objekata vrše poreske utaje? Zašto se ove branše ne kontrolišu od strane Poreske uprave? Da li strani lanci kompanija uredno prijavljuju promet? Na koji način 80% alkoholnih pića ide u prodaju bez akcize? Kako ugostiteljski objekti izbegavaju plaćanje poreza uz pomoć dvostruke evidencije? Na koji način im u tome pomažu autori softvera?

Da li je konačni cilj urušavanje srpske ekonomije? Kako je moguće ostvariti veću naplatu, čak i uz manje poreske stope? Kako velike strane kompanije prikazuju gubitak uz pomoć lažnih of-šor firmi? Kako Dinkićevi kadrovi iz Centra za velike poreske obaveznike žmure na utaje poreza? Zašto je u Americi sigurna samo smrt i plaćanje poreza?

Na koji način kineski trgovci učestvuju u utajama poreza? Da li buvljaci predstavljaju leglo sive ekonomije? Koji su najpoznatiji buvljaci? Da li je tačno da je buvljak u Pančevu imao godišnji promet od 200 miliona evra pre par godina?

Na koji način estradne zvezde vrše utaju poreza? Da li su pevačice izvrgle ruglu državu Srbiju porukama da su im “deda i baba poklonili jahte i automobile”? Zašto niko ne kontroliše sale za svadbe? Kako se vrše poreske utaje u oblasti fudbalskih klubova? Kako sprečiti iznošenje gotovine? Na koji način se vrše prevare sa štampanjem lažnih ulaznica?

Ko omogućava stranim investitorima da većinski posluju na crno? Kako je napravljena sprega između stranih investitora, Dinkićevih kadrova u Poreskoj upravi i stranih revizorskih kuća? Kako se gotovina izvlači preko dnevnica za službena putovanja?

Kako menjačnice pomažu utajivačima poreza? Kako je moguće da jači menjači imaju čak i do 500.000 evra budžeta za svakodnevni rad na crno? Zašto ne postoje kontrole lekara koji rade u privatnim klinikama posle radnog vremena? Da li je svako ko vrši utaju poreza protiv države Srbije?

Osim toga, čeka Vas još mnogo zanimljivih tema u ovom intervjuu.

Razgovor vođen 25.09.2015. godine u Beogradu, u kancelariji gospodina Dragana Radovića.

Voditelj: T. Tešanović
Snimatelj: R. Drinić

Emisiju je vodio novinar Teša Tešanović. #balkaninfo #intervju

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.