INTERVJU: Kristijan Golubović – Poslednji don beogradskog asfalta i urbani Robin Hud (24.08.2015)

Naš gost u ovoj emisiji je Kristijan Golubović, jedan od retkih preživelih žestokih momaka iz kultnog filma “Vidimo se u čitulji”, čovek koji govori 7 svetskih jezika i koji je obišao 130 zemalja, ultimat fajter, umetnik i slikar, čovek koji se obračunovao sa kriminalcima ali nikada nije udario na slabijeg od sebe, urbani Robin Hud i poslednji don beogradskog asfalta. On će samo za Vas govoriti o brojnim temama.

Kako se razdvojila do tada jedna zajednička sudbina dva nerazdvojna druga iz detinjstva Milorada Ulemeka Legije i Kristijana Golubovića? Na koji način su oni želeli da postanu slavni i da uđu u istoriju svetskog kriminala? Kako se Milorad Ulemek pridružio čuvenoj Legiji Stranaca? Kakvo je bilo prijateljstvo Kristijana i Ceme?

Kako se Legija povezao sa zemunskim klanom? Kakva osoba je bio vođa zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar? Da li je Legija mogao da bira šta će raditi ili ga je celim putem nosila reka sudbine? Kakav je bio odnos Legije i Dušana Spasojevića? Da li se Kristijan ikada odrekao svog prijatelja Ceme?

Kako je izgledao tajni susret Legije i Kristijana za vreme operacije “Sablja”? Zašto Legija nije želeo da prihvati Kristijanov predlog da pobegne na neko tropsko ostrvo samo da se ne preda u ruke policiji nakon ubistva Zorana Đinđića? Kako je Legija uspevao da se uspešno krije u svojoj kući koju čuva Žandarmerija? Kako je izgledalo hapšenje Milorada Ulemeka? Na koji način je Kristijan pokušao nakon poziva Legijine supruge da spreči Legiju da se preda policiji?

Da li Kristijan veruje u to da su Legija i zemunski klan ubili premijera Đinđića? Zašto još uvek ne postoje odgovori na brojne nelogičnosti u tom slučaju? Čija je ideja bila da treba da se ubije premijer Zoran Đinđić? Kakva je politička pozadina atentata? Da li su postojale bahanalije zajedno sa političarima u Šilerovoj ulici? Šta se tačno dešavalo između zemunskog klana i vlasti?

Da li je tačna priča da je Kristijan još kao maloletnik izazvao Željka Ražnatovića Arkana porukom da “jedan Beograd ne može da ima dva gospodara”? Kako je Arkanov prijatelj Slavko Mijović ranjen kratežom u noge od strane Kristijanovih prijatelja? Da li je tačno da je Arkan hteo da napravi paštetu od Kristijana? Kako je izgledao oružani upad Kristijana i njegovih drugova u popularni Mažestik?

Kako su Jusa Bulić, Rade Ćaldović Ćenta i ostali smirivali sukob između Željka Ražnatovića Arkana i Kristijana Golubovića? Kako se Kristijan obreo u Erdutu kod Arkana nakon čuvenog bekstva skokom kroz prozor sa trećeg sprata suda? Iz kog razloga Kristijan odlazi iz Srpske dobrovoljačke garde? Zašto je Arkan smatrao da ga je Milošević prodao?

Šta je Kristijan odlučio kada mu je Legija pokazao spisak za likvidacije na kojem je bilo i Kristijanovo ime? Da li je to bilo bežanje ili pametan potez? Kako je Kristijan živeo u Grčkoj? Kakav je bio Kristijanov stav o Arkanovoj odluci da ostavi svoju suprugu Nataliju da bi se venčao sa Cecom? Na koji način je Kristijan posmatrao Arkana? Kakav je bio odnos između Legije i Arkana?

Kako se situacija u podzemlju tako promenila da su i “najveći miševi uz malo droge mogli da ubiju viteze asfalta poput Ljube Zemunca”? Da li su ubistva viteza asfalta Ljube Zemunca, Ranka Rubežića i Giške bila uvod u buduća ubistva kriminalaca u Srbiji? Kako je džeparoš i jajara Goran Vuković ubio čoveka koji je bio sinonim za jugoslovenski kriminal? Šta je Kristijana razlikovalo od brojnih drugih žestokih momaka iz kultnog filma “Vidimo se u čitulji” i omogućilo mu da preživi godine kada se život lako gubio?

Kako Kristijan vidi devedesete danas, poredeći ih sa jednom devojkom? Kako današnji sistem danas reaguje na mlade momke koji počnu da se ističu iz grupe? Zašto danas svako može da vređa i da izmišlja stvari po internetu i medijima bez ikakvih posledica? Kako Kristijan reaguje na brojne pretnje koje prima preko Facebooka? Zašto se Kristijan plaši da neka poremećena i nezrela osoba bez razloga može ugroziti njegov život?

Čime se bavi Kristijan danas i kako zarađuje za život? Kako je Kristijan iz priče o “milionima i kamionima” odlučio da se prilagodi, prihvati realnost života i da živi u skladu sa zakonima? Kako Kristijan može da pomogne mladim ljudima da učine nešto dobro za svoj život? Šta je njegov savet omladini danas?

Razgovor vođen 15.08.2015. godine u Beogradu.

Voditelj: T. Tešanović
Snimatelj: R. Drinić

Emisiju je vodio novinar Teša Tešanović. #balkaninfo #intervju

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.