INTERVJU: Sanda Rašković Ivić – Uvođenje sankcija Rusiji bi bilo potpuno samoubistvo! (10.11.2015)

Naš gost je bila gospođa Sanda Rašković Ivić, predsednica Demokratske stranke Srbije. Pogledajte ceo intervju i saznajte od gospođe Rašković Ivić više o raznim aktuelnim temama, osim toga na kraju emisije smo pripremili malu anketu o ulasku Srbije u Evropsku uniju…

Da li nastavak pregovora sa Evropskom unijom znači odricanje od Kosova i uvođenje sankcija Rusiji? Šta bi za Srbiju značilo uvođenje sankcija Rusiji? Da li je Rusija trenutno najveći srpski prijatelj i zaštitnik na međunarodnoj sceni? Da li Rusija planira da poveća svoje učešće na medijskom tržištu u Srbiji? Kako je ocenjena poseta patriotskog bloka Krimu i Moskvi? Zašto je duša ruskog naroda vezana za Krim? Kakav je stav gospođe Sande Rašković Ivić o stavljanju na crnu listu ukrajinske vlade?

Zašto treba organizovati referendum o pitanju ulaska u Evropsku uniju? Da li Evropska unija samo želi da od Srbije stvori koloniju? Zašto Srbija ne sme da uđe u NATO? Da li je NATO osnovao Republiku Kosovo sa glavnim gradom Bondstilom? Zašto više ne postoji rezon za postojanje NATO pakta? Da li je NATO svetski policajac koji služi za uništavanje malih zemalja? Da li je DSS odustao od politike vojne neutralnosti?

Da li je Srbija uradila dovoljno da bi sprečila prijem Kosova u UNESCO? Zašto su Vučićeve izjave da je potpisivanje SSP između Evropske unije i Kosova pozitivna stvar za Srbiju u najmanju ruku skandalozne? Da li Aleksandar Vučić tretira srpski narod kao polupismenu gomilu kršeći Ustav Srbije? Zašto je stvaranje Zajednice srpskih opština jedna velika prevara? Kakva je sličnost između Erdutskog i Briselskog sporazuma? Da li je osnivanje Vojske put ka nezavisnosti Kosova?

Da li je DSS umešan u organizaciju protesta u Crnoj Gori? Zašto Milo Đukanović optužuje DSS i srpsku desnicu za učešće u protestima? Zašto je važno podržati borbu crnogorske opozicije protiv Mila Đukanovića? Da li će Crna Gora ulaskom u NATO pakt u potpunosti izgubiti svoj suverenitet? U kojoj meri su ugrožena prava Srba u Crnoj Gori?

Kakvi su planovi patriotskog bloka? Zašto se patriotski blok zalaže za ekonomski patriotizam i ukidanje dosadašnjeg koncepta neoliberalnog kapitalizma? Kako patriotski blok planira da identitetski oporavi Srbiju? Da li postoji mogućnost saradnje sa SRS i Vojislavom Šešeljem? Kakav je odnos patriotskog bloka prema prozapadnim opozicionim strankama? Zašto je DSS protiv vlasti Bojana Pajtića u Vojvodini? Kako DSS i patriotski blok mogu da pomognu ekonomski razvoj Vojvodine?

Zašto je Aleksandar Vučić majstor manipulacije? Kako Vučić uspeva da vlada uz pomoć partijskog zapošljavanja i stvaranja partijske vojske? Da li u srpskim medijima postoji cenzura? Na koji način Vučić uspeva da drži kontrolu na medijima? Zašto je privatizacija lokalnih medija loša stvar za Srbiju? Da li je Vučić uveo privatizaciju poučen primerom Slobodana Miloševića koji je srušen preko opozicionih lokalnih medija?

Šta je 15 godina nakon 5. oktobra ostalo od nasleđa tih događaja? Da li su nade koje je 5. oktobar pružao ugašene? Da li je DSS napravio grešku što je bio deo Demokratske opozicije Srbije? Zašto neki ljudi danas na režim Slobodana Miloševića gledaju u pozitivnom svetlu? Kolika je odgovornost DSS-a u pljačkaškim privatizacijama nakon 5. oktobra? Zašto se DSS danas kaje zbog saradnje sa Haškim tribunalom?

Da li je Beograd na vodi projekat koji može da pomogne razvoj Srbije? Zašto je lex specialis o Beogradu na vodi jedan od najkoruptivnijih zakona koji je donet u Skupštini? Kako privatni stambeno-poslovni kompleks može da bude stvar od javnog interesa? Zašto Siniša Mali mora da podnese ostavku na mesto gradonačelnika Beograda? Ko stoji iza pokušaja stvaranja raskola u Demokratskoj stranci Srbije i stvaranja stranke “Novi DSS”?

Zašto je Tomislav Nikolić veliko razočarenje na mestu predsednika Srbije? Da li je on prevario građane zaboravivši na svoja predizborna obećanja? Šta je bio razlog da Demokratska stranka Srbije podrži kandidaturu Tomislava Nikolića na mesto predsednika? Zašto Tomislav Nikolić mora da više osluškuje želje naroda, a ne želje stranih ambasadora i Aleksandra Vučića?

Zašto Srbija ne može da trajno primi azilante na svoju teritoriju? Da li Evropa želi da od Srbije napravi najveći centar za azilante? Da li su azilanti bezbedonosna pretnja za Srbiju? Zašto izgradnja zidova na granicama ne predstavlja rešenje za problem izbeglica? Da li Hrvatska danas obezbeđuje dovoljno prava srpskoj manjini? Kako je stvorena montaža i lažni snimak gde gospođa Rašković Ivić kaže da je Oluja humanitarna akcija? Da li se u Srebrenici desio genocid nad muslimanskim stanovništvom?

Osim toga, čeka Vas još mnogo zanimljivih tema u ovom intervjuu.

Razgovor vođen 02.11.2015. godine u našim prostorijama, u Beogradu.

Voditelj: T. Tešanović
Snimatelj: M. Jeremić

Emisiju je vodio novinar Teša Tešanović. #balkaninfo #intervju

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.