INTERVJU: Siniša Kovačević – Srbija će izgubiti svoj identitet bez Kosova i Metohije! (17.10.2015)

Naš gost je bio gospodin Siniša Kovačević, istaknuti dramski pisac, scenarista i reditelj. Gospodin Siniša Kovačević je redovni profesor Akademije umetnosti u Beogradu, trostruki dobitnik Sterijine nagrade i nagrade Branislav Nušić za najbolje pozorišne drame i autor dve od pet najboljih ikada snimljenih domaćih TV drama. Njegova dela su prevedena na engleski, ruski, nemački i mnoge druge strane jezike. Gospodin Siniša Kovačević je predsednik Srpskog otadžbinskog fronta. Pogledajte ceo intervju i saznajte više o raznim aktuelnim temama.

Zašto gospodin Kovačević ne može da bude srećan načinom na koji Vučić vodi Srbiju? Da li će srpski narod završiti u bespuću prateći Vučića kao “vođu”? Da li je ideal sreće koju zagovara Vučić da svaki radno sposobni građanin Srbije radi za stranog gazdu? Da li u Monte Karlu “vlada opšta panika” zbog izgradnje Beograda na vodi? Odakle nekome pravo da uništava centar Beograda staklenim kulama neboderima? Zašto je Beograd na vodi politički projekat koji je neodrživ u arhitektonskom smislu?

Da li se danas gubi srpski identitet? Zašto je nekada u Srbiji pravljena veća proslava prilikom odlaska u Vojsku, nego povodom ženidbe? Zašto se mora vratiti redovno služenje vojnog roka za mlade ljude u Srbiji? Da li su naši mladići topovsko meso ukoliko ne prođu kroz kvalitetnu vojnu obuku? Da li je svet danas u predvorju Trećeg svetskog rata koji može izbiti usled bezazlenog sukoba na nebu iznad Sirije?

Da li Evropska unija ima alternativu ili kod nas vlada totalitarizam da Evropa nema alternative? Da li je Evropska unija nemački projekat koji je omogućio da ostvare ono što nisu uspeli u dva svetska rata? Ako Srbija liši sebe proizvodnje dobara, da li ćemo mi postati nečija kolonija? Gde profit iz stranih fabrika odlazi? Zašto Vučić želi da proda EPS i Telekom? Da li je to metaforično “prodavanje krave”, da bismo mogli da “kupujemo mleko”? Koja je razlika između Evropske unije i evropskih vrednosti?

Da li je Srbija priznala nezavisnost Kosova? Kako je srpska javnost pripremana na priznanje nezavisnosti istom metodom kojom se “kuva žaba”? Da li će premijer jednog dana izaći u javnost i reći da je između Kosova i “budućnosti naše dece” morao da izabere “budućnost”? Da li Srbin bez Kosova ostaje Srbin? Zašto se mora voditi računa da ne dozvolimo sebi da uđemo na Kosovo na belim tenkovima oslobođenja, kao nekada na belim konjima?

Zašto gospodina Kovačevića nema u emisijama na medijima sa nacionalnim frekvencijama? Kako danas izgleda Dnevnik na RTS? Da li su medijske slobode upravo jedna od evropskih vrednosti koju treba da prihvatimo? Da li je Aleksandar Vučić uspeo da objedini sve postamente ideje o jednom “vođi”? Zašto smatra da ni Sveti Jovan nije krštavao hrišćane na Jordanu toliko koliko Vučić prima nove članove u SNS?

Da li je Tomislav Nikolić pogrešan čovek na mestu predsednika Srbije? Zašto gospodin Kovačević i pored toga što ne želi da priča o gafovima predsednika Nikolića smatra da on nije dostojan funkcije predsednika? Da li je Demokratska stranka Srbije napravila grešku kada je podržala Tomislava Nikolića u II krugu predsedničkih izbora?

Koliko vremena bi bilo potrebno za oporavak srpske privrede uz prave ljude na čelu države? Da li je došlo vreme da se u srpsku politiku uključe ostvareni i uspešni ljudi? Zašto političari u Srbiji uglavnom smatraju da je bavljenje politikom kraći put da nađu silikonsku ljubavnicu i da voze crni automobil sa zatamnjenim staklima?

Zašto su snimci susreta Ivice Dačića i vrha policije sa Rodoljubom Radulovićem objavljeni u ovom trenutku? Da li su skoro svi oni protiv kojih se narod borio 5. oktobra 2000. godine danas postali vlast u Srbiji? Zašto će teško u Srbiji u skorije vreme uspeti da se okupi neka kritična masa poput one 5. oktobra 2000. godine?

Da li Srbija treba da postane ruski saveznik ili da postane ruska gubernija? Koje su prednosti saradnje sa Rusijom u ekonomskom i moralnom smislu? Na koji način bi srpska privreda mogla da ostvari benefite saradnjom sa Rusijom? Kako Srbija treba da sačuva ugled i da spreči prodaju svojih resursa u bescenje? Od koga Vojvodina pokušava da bude autonomna? Da li su Srbiji potrebna dva premijera na udaljenosti od 60 kilometara? Da li postoji razlog da Novi Sad bude favorizovan u odnosu na Niš?

Da li se Demokratska stranka Srbije promenila dolaskom Sande Rašković Ivić na čelo stranke? Zašto se Siniša Kovačević nije slagao sa staromodnim pristupom DSS-a za vreme Vojislava Koštunice? Zašto Srpski otadžbinski front smatra da je Patriotski blok pravi put za opozicionu borbu? Koje stranke su dobrodošle da se uključe u Patriotski blok?

Osim toga, čeka Vas još mnogo zanimljivih tema u ovom intervjuu.

Razgovor vođen 05.10.2015. godine u Beogradu.

Voditelj: T. Tešanović
Snimatelj: R. Drinić

Emisiju je vodio novinar Teša Tešanović.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.