INTERVJU: Vanja Elez – Biblijska proročanstva najavljuju sukobe, zemljotrese i glad! (5.9.2019)

Gost emisije “Intervju” bio je Vanja Elez, stručnjak za Bibliju, novinar i čovek koji razume pozicije svetskih sila i geopolitičke odnose. Preporučujemo da pogledate ceo intervju i saznate više o brojnim zanimljivim temama.

Intervju je snimljen 23.08.2019. godine u našim prostorijama, u Beogradu. Emisiju je vodio novinar Teša Tešanović.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Broj komentara: 2
 1. Radule kaže:

  Gospodin Elez pojma nema o hrišćanskoj povesti. Nije jasno zašto takva neznalica uopšte ima potrebu da se izjašnjava o nečemu o čemu ne zna ništa. Naime, Isus je imao četvoro braće i mnogo sestara (računa se do šest). Isus nije bio prvorođeni, već je to Jakov, tako da otpada teza o “bezgrešnom” začeću, osim ako Mariji nekim promislom nije bio opet povezan himen. Dalje, ako je Gospod Bog napravio Ljude kao vrstu, zašto bi njihova oplodnja bila grešna????? To bi značilo da je nastavak vrste greh?!?! Da li to znači da je svako seksualno sparivanje u okviru vrste grešno???? Znači da su i konji, mravi, hobotnice… grešni????
  Ovo su citati iz pravoslavne eklezije:
  “U novozavetnim tekstovima se često pominju braća Gospodnja (npr. Mk 6,3-4; Jn 2,12; Gal 1,19). Ko su oni bili i kako se ovi navodi dovode u vezu sa verom Crkve u Prisnodjevstvo Svete Bogorodice Marije?
  U Evanđeljima se na nekoliko mesta pripoveda o Isusovoj porodici i njegovom odnosu prema njoj (Mk 6,1–6; Mt 13,54–58; Lk 4,16–30; Jn 4,44; 6,42). Isus se predstavlja kao učitelj u sinagogi u Nazaretu, svojoj postojbini. U Evanđelju po Marku (6,3) navodi se da prisutni narod reaguje s čuđenjem na njega: „Nije li ovo drvodelja, Sin Marijin, a brat Jakovljev i Josijin i Judin i Simonov? I nisu li sestre njegove ovde među nama?“ Interesantno je da Evanđelista ne navodi Josifa kao glavu porodice, već majku Mariju, četvoricu braće i nepoznati broj sestara.
  DRVODELJIN SIN
  S druge strane, Matej ne navodi da je sam Hristos bio drvodelja, već da je Sin Josifa drvodelje. On takođe po imenu navodi četvoricu braće i takođe, kao i Marko, sestre Isusove (13,55–56). Luka takođe navodi da je Isus smatran Sinom drvodelje Josifa (Lk 4,22), dok Jovan pripoveda nedoumicu Judejaca na sledeći način: „I govorahu: nije li ovo Isus, Sin Josifov, kome mi znamo oca i majku? Kako dakle on govori: S neba sam sišao?“ (Jn 6,42). Zajedničko svim pripovestima je da Isusovi sunarodnici sa nedoumicom posmatraju kako neko ko im je poznat, ima drvodeljski zanat, dakle nedovoljno obrazovanje, poučava u sinagogi i čini čuda. Njihovo tobožnje poznavanje Isusa odvelo ih je do toga da se sablažnjavaju o njega, što pak Isusa dovodi do konstatacije: „Nigde nije prorok bez časti do u postojbini svojoj i među rodbinom i domu svome“ (Mk 6,4).
  Iako porodica nije razumela njegovo poslanje za njegovog zemaljskog života, Luka u Delima apostolskim (Dap 1,14) izveštava da su okupljenoj zajednici koja je poverovala u Vaskrslog Hrista pripadali i Marija i braća Isusova. To znači da je iskustvo Vaskrsenja izazvalo promenu u stavu prema njihovom bratu. Da se Vaskrsli Hristos javio svome bratu Jakovu pripada najranijem hrišćanskom Predanju koje je zapisao apostol Pavle (1Kor 15,7). Jakov, brat Gospodnji, preuzeo je potom vodeću ulogu u jerusalimskoj zajednici koju je vodio dve decenije, sve do svoje stradalničke smrti (up. Gal 1,19; 2,9; 2,12; Dap 15,13–21). Braća Gospodnja su u ranoj Crkvi bili misionari koji su propovedali Evanđelje, o čemu svedoči i beleška apostola Pavla (1Kor 9,5). Dve poslanice koje su ušle u kanon Novoga Zaveta pripisuju se braći Gospodnjoj. Radi se o poslanici Jakovljevoj i Judinoj. Sve to znači da se početno nerazumevanje od strane braće pretvorilo u revnovanje za veru u Vaskrslog Gospoda i njegovu Crkvu.”
  Ovo su, naravno, sve budalaštine, koje zdrav razum ne može da prihvati. Ako je u jevanđeljima Isus na beskrajan način zvan “rabi” ili “ravi”, to znači samo dve stvari: da je on bio obrazovan, i da je bio Rabin. Ali, Rabin se ne može postati ako nisi oženjen. Kaže se da je Isusov rođeni brat Jakov preuzeo Crkvu, ali već od trećeg-četvrtog veka je on i njegova crkva proglašena za jeretičku!!!!???? Zamislite, Isusov rođeni brat je jeretik!!!!???? I gde su Isusova jevanđelja, pošto je jedino on od svih apostola bio pismen??? Valjda je, kao rabin nešto umeo da napiše, a ne da mu opsenare nepismeni ribolovci i konjokradice. Neki stari judeohrišćanin je rekao da su ta pitanja neprihvatljiva, i da se sa njima direktno ide u Pakao.
  Ako smo hrišćani, onda bi trebalo da budemo monoteisti, jer je Bog jedan. Ako je Bog jedan, onda ne mogu da postoje drugi bogovi, na primer Đavo. Ako ne postoje drugi bogovi, ni Đavo, onda ne postoji ni Pakao. Znači, ko veruje u Đavola i u Pakao, nije Hrišćanin, jer nije monoteista.

 2. Radule kaže:

  Da, zaboravih: po Jevanđelju po Mateju:
  Matej:
  (Zač. 2). 18. A rođenje Isusa Hrista ovako bi: Kad je mati njegova Marija bila obručena Josifu, a prije nego što se bjehu sastali, nađe se da je zatrudnila od Duha Svetoga.
  Koliko ja znam Hercegovce i Krajišnike, glagol obručeniti znači samo jendno: “jebati”. E, sada, koliko g.din Elez zna o tome, to je njegova mala stvar. Ovo je ustanovio Vuk Karadžić.