INTERVJU: Željko Cvijanović – SAD će podržati Vučića ako odluči da se reši Nikolića! (09.10.2015)

Naš gost u ovoj emisiji je gospodin Željko Cvijanović, novinar i glavni urednik časopisa “Novi standard”. Pogledajte ceo intervju i saznajte više o raznim aktuelnim temama.

Zašto gospodin Cvijanović nije zadovoljan radom Vlade? Da li je Briselski sporazum smeo da bude potpisan? Zašto se memorandum sa MMF-om mora kritikovati? Da li će u Srbiji biti vanrednih parlamentarnih izbora i gde se o tome odlučuje?

Da li može doći do sukoba između Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića? Zašto bi Amerika podržala taj sukob? Da li bi na taj način bila uklonjena ruska dimenzija politike Aleksandra Vučića? Šta je razlog sukoba unutar članstva Srpske napredne stranke? Da li u ovom trenutku 50% podrške ima SNS ili Vučić?

Zašto su Ivica Dačić i SPS važni za Aleksandra Vučića? Da li Dačić i Vučić uspešno igraju kao tandem u međunarodnim odnosima? Ko stoji iza objavljivanja snimaka susreta Ivice Dačića i Rodoljuba Radulovića? Na koji način su Vučić i Nikolić stali u odbranu Ivice Dačića tom prilikom?

Da li ljudima iz Patriotskog bloka nedostaje znanje o tome šta se dešava u svetskoj i u srpskoj politici? Kako je slom Sirize u Grčkoj uticao na njih? Da li oni mogu da razlikuju politički koncept od političkih želja? Zašto je u Srbiji svaka vlast prošla neslavno? Zašto Srbija nema unutrašnji, već geopolitički problem?

Da li se u Srbiji može stvoriti građansko-nacionalni blok i da li će Srbija od njega imati štetu ili korist? Zašto su Vesna Pešić i drugi ostaci DS besni na naprednjake, iako SNS sprovodi agendu Demokratske stranke? Zašto bi bila katastrofa da se na vlast vrate oni koje je Vučić srušio? Da li je “Beograd na vodi” šansa za razvoj Srbije ili još jedna velika prevara?

Kako je moguće da se Olja Bećković posmatra kao primer slobodnog novinarstva? Da li je “Utisak nedelje” bio deo cenzure ili deo slobodnog novinarstva? Ko kontroliše srpske medije danas? Kako se novinarske slobode koriste da bi se porobili čitavi narodi?

Da li je Srbija Briselskim sporazumom platila ogromnu cenu? Šta može da bude crvena liniju koju Srbija ne sme da pređe na Kosovu? Zašto je sporazum blizak katastrofi? Da li je Kosovo još uvek daleko od prave države?

Zašto je Vojislav Šešelj novo razočarenje patriota u Srbiji? Da li je Šešelj osoba koja stvarno može da razume politiku? Kako je Šešelj uspeo da oporavi Srpsku radikalnu stranku nakon svog povratka? Ko tera šegu sa Šešeljem u rijaliti programima? Zašto Šešelja napadaju da o Vučiću ne govori sve isto kao Demokratska stranka? Da li Šešelj o politici zna više nego bilo koji patriotski intelektualac?

Zašto azilanti ne predstavljaju stvarni problem za Srbiju? Da li se dolazak ljudi može zaustaviti postavljanjem bodljikave žice? Da li su azilanti spontana pojava ili je u pitanju organizovano naseljavanje Evrope? Šta bi za anglo-američki faktor značio sukob između hrišćana i muslimana?

Da li je Viktor Orban podižući zid na granici Mađarske štitio interese većih sila unutar EU? Da li može postojati opravdanje za ponašanje hrvatskog premijera Milanovića? Zašto Amerika ne želi da dozvoli Evropi da samostalno vode svoju politiku? Da li bi se ponašali kao nacisti ukoliko bi podigli žice i zidove na granicama?

Kako hrvatske obaveštajne službe uspevaju da budu toliko aktivne na prostoru Srbije? Da li su nevladine organizacije i pojedinci koji vode anti-srpsku politiku ustvari ostaci srpsko-jugoslovenske politike? Zašto srpske firme u Hrvatskoj jedva uspevaju da posluju, dok hrvatske firme u Srbiji dominiraju na tržištu? Kako se na Zorana Đinđića digla kuka i motika hrvatskih obaveštajaca kada je on hteo da pravi fabriku British American Tobacco u Kragujevcu?

Da li su Rusi do sada povukli neki potez sličan ulasku Rusije na rat u Siriji? Da li Vladimir Putin igra najozbiljniju igru u istoriji Rusije? Da li Putinov politički kapacitet nadilazi kapacitet Rusije kao države i njene ekonomije? Da li Putin može postati spasilac Evrope ukoliko uspe da zaustavi rat u Siriji? Zašto se u Damasku vodi borba za odbranu Balkana i Evrope?

Da li je Ukrajina bila vrednija za Rusiju kao prijateljska zemlja ili za Ameriku kao poligon napada na Rusiju? Da li je Rusija poražena u Ukrajini ili je Putin mudro izbegao zamke koje mu je Zapad pripremio? Zašto će rasplet u Ukrajini biti “Bože sačuvaj” i zašto će samo oni koji se priklone Rusiji imati šansu da se spasu? Šta Srbija može da nauči na primeru Janukoviča? Da li se u Srbiji može dogoditi neki Majdan? Zašto je Srbija deo Evrope još od Karađorđeve bune? Da li Srbija mora tražiti svoju budućnost u EU?

Osim toga, čeka Vas još mnogo zanimljivih tema u ovom intervjuu.

Razgovor vođen 30.09.2015. godine u Beogradu.

Voditelj: T. Tešanović
Snimatelj: R. Drinić

Emisiju je vodio novinar Teša Tešanović. #balkaninfo #intervju

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.