PATRIOT.RS – Intervju sa Tešom Tešanovićem (septembar 2016)

Internet mediji u Srbiji postaju sve popularniji, takođe i sve zastupljeniji,  shodno tome uticaj tih medija postaje sve veći. Pojavljuju se nove medijske zvezde koje ne pripadaju ni jednoj velikoj domaćoj medijskoj kući a čiji video zapisi beleže na stotine hiljada pregleda. Ovi „frilenseri“ na internetu često umeju da naprave i bolje emisije od onih iza kojih stoji određena televizija sa velikim budžetom i savremenom tehnologijom. Ne samo bolje emisije nego je prednost internet medija što je cenzura praktično svedena na minimum, u emisiji se može reći gotovo sve što je zanimljivo publici. To je i jedan od razloga što internet mediji polako ali sigurno pobeđuju i potiskuju klasične „tradicionalne“ medije.

Našim čitaocima u sledećim redovima donosimo intervju sa kod nas već uveliko poznatom internet medijskom zvezdom Tešom Tešanovićem, koji je sa svojim kolegom napravio pravi bum sa YouTube kanalom „Balkan info“ i emisijama koje prave a koje su vrlo gledane.

Za početak, za kratko vreme je Vaša internet emisija postala vrlo popularna, pa nas između ostalog zanima kako ste došli na ideju da napravite svoj internet kanal i ovu emisiju?

Krenuli smo kao grupa entuzijasta okupljenih oko ideje da se konačno da medijski prostor u Srbiji ljudima za koje nažalost mediji sa nacionalnom frekvencijom nisu otvoreni. Smatramo da i druga strana ima pravo da iskaže svoje mišljenje, i nadamo se da smo našim skromnim radom uspeli da barem malo pomognemo rasvetljavnju nekih pitanja.

Da li ste zadovoljni gledanošću odnosno rejtingom vaših intervjua?

Zadovoljni smo kako napreduju stvari, gledanost nam iz dana u dan raste, svaki dan se javljaju gledaoci, daju sugestije, i nama to jako znači, zato što snimamo najpre zbog njih.

Koliko je potrebno što vremena, što finansija da se jedan takav projekat kao što je Vaš ostvari?

Krenuli smo sa zaista minimalnim ulaganjem, vremenom smo poboljšali kvalitet opreme koju posedujemo, ali planiramo u budućnosti da se još bolje opremimo.

Imate zaista dosta emisija i dosta sagovornika u njima, da li je teško doći do tolikog broja ljudi?

Do svakoga je moguće doći, samo treba dosta truda za to, ali nije nemoguće što možete i da vidite.

Koliko uopšte emisija ste imali do sada i koje su najgledanije?

Imali smo preko stotinak emisija do sada, a bilo je više dosta gledanih, među kojima se izdvajaju Ljubodrag Duci Simonović, Miroljub Petrović, Dejan Lučić, Kristijan Golubović… i još mnogi drugi.

Kad smo kod toga, ko je vama lično najzanimljivija osoba koja je gostovala kod Vas i da li biste mogli nekoga da izdvojite?

Pa, nama je svaki gost vrlo drag, i ne bismo želeli nijednog posebno da favorizujemo, ali neki jesu ostavili dosta jak utisak. Na primer Ljubodrag Duci Simonović poseduje izuzetnu energiju kada izlaže svoje ideje i jako je obrazovan čovek, dr Dragan Petrović ima maltene fotografsku memoriju i prava je enciklopedija podataka, Miroljub Petrović je stvarno izuzetno harizmatična ličnost… Ali ponavljam svi gosti su nama podjednako dragi.

Da li ste imali nekih problema zbog vaših emisije? Reč cenzura je vrlo popularna u današnje vreme?

Zaista nikada nismo imali takvih problema…

Ko vam smišlja pitanja za emisiju, koliko je vremenski potrebno da se na taj način spremi jedna emisija?

Pitanja smišlja redakcija Balkan.info, zajedno se konsultujemo oko svih tema u svakoj emisiji. A vreme potrebno za spremanje emisije zavisi od gosta i teme intervjua, ali gledamo koliko je to u našoj mogućnosti da se za svakog gosta maksimalno spremimo.

Pošto ste još novi u tom poslu, da li postoji trema? I ako postoji koji je najbolji način za njeno razbijanje, rakija ili nešto drugo? ?

Nisam sklon tremi, nisam tremaroš i nisam imao problema sa tim čak ni kad sam tek počeo da se pojavljujem pred kamerom, tek danas posle stotine emisija nemam problem.

Koji su dalji vaši planovi? Da li je moguća saradnja sa nekom televizijom ili ostajete orjentisani na internet?

https://pbs.twimg.com/media/CqiSuXQWYAAjV95.jpg
Vlasnik sajta Teleprompter Danilo Redžepović u emisiji kod Teše Tešanovića

Mi smo jako voleli da neka od lokalnih ili kablovskih televizija krene da reemituje naše emisije, i planiramo da poradimo na tome u narednom periodu. To bi bio pun pogodak.

Politika u ovoj priči je neminovna, Vaš stav po pitanju aktuelnih dešavanja na Balkanu, pitanje referenduma u RS?

Pitanje je vrlo opširno i trebalo bi dosta vremena da se na njega odgovori. Suštinski ja lično podržavam referendum u RS! Smatram da je demokratsko pravo svakog naroda da demokratskim putem izabere svoju sudbinu ili po ovom pitanju koje će praznike da slavi i kad. Stoga puna podrška referendumu u Republici Srpskoj.

Da li mislite da postoji alternativa sadašnjoj vlasti u Srbiji ili bolje rečeno Vučiću?

Kao neko ko vodi emisiju gde dolaze i predstavnici vlasti i opozicije, bilo bi zaista neobjektivno sa moje strane da biram strane u tom sukobu ili otvoreno stajem na nečiju stranu, smatram da sami gledaoci trebaju da odluče ko je tu u pravu. Ali privatno sam dosta kritičan i prema aktuelnoj vlasti, ali i opoziciji. Građani neka procene.

Da li ste i dalje u SRS-u i kako komentarišete politiku te stranke danas?

Iskreno više nisam politički angažovan ni u jednoj stranci. A što se SRS-a tiče ne bih ipak da komentarišem individualno nijednu stranku u Srbiji.

Kako se po vama možemo izboriti za srpska prava u regionu, okruženi smo vekovnim neprijateljima?

Ako pod srpskim pravima mislite na prava srpske nacionalne manjine u zemljama regiona, onda je definitivno kao prvo potrebno veće zalaganje vlade Republike Srbije za prava Srba u regionu, sa akcentom na Crnu Goru, Albaniju i Hrvatsku, gde je trenutno stanje katastrofalno. Posebno mi je lično drago što Republika Srbija pruža svojim manjinama sva prava i na taj način daje sebi za pravo da isto traži i od drugih država regiona.

Ulazimo opet u priču zvana gej parada, zanima nas Vaš stav o toj manifestaciji koja se najavljuje ovih dana?

Lično se zalažem za porodične vrednosti i brak kao zajednicu muškarca i žene. Gej parada i slične manifestacije su direktna provokacija većinskoj Srbiji koja je okrenuta tradicionalnim vrednostima.

Tramp ili Hilari? Da li će bilo koji ishod izbora u Americi nešto drastično promeniti u spoljnoj politici te zemlje?

Definitivno podržavam Donalda Trampa u izborima u SAD, zato što čovek ima viziju bolje Amerike, koja će se okrenuti sebi, zaštiti svojih granica i svog tržišta, odbrani fundamentalnih američkih vrednosti, što je znatno bolje u odnosu na promovisanje globalizma i najavu novih vojnih intervencija koje zastupa Hilari Klinton.

Da li u Srbiji postoje ruski ljudi?

Verovatno postoje, ali je problem što jako puno ljudi za sebe kažu da baš oni predstavljaju interese Moskve u Srbiji, tako da je teško utvrditi ko je tu zaista miljenik Rusa u Srbiji.

Pred kraj intervjua, koga možete navesti kao gosta u sledećoj vašoj emisiji?

To će biti naš poznati istoričar Radovan Damjanović.

Šta misliš o našem portalu Patriot.rs? I poruka za kraj našim čitaocima

Želim vam iskreno da nastavite sa dobrim radom. Što se poruke za čitaoce tiče, evo ja u ovom intervju sam odgovorio na dosta pitanja lično o sebi, što mi naravno ne smeta ali mislim da je mnogo bitnije ako ne i najbitnije da se prenese poruka o otvorenosti medija i ideja da se čuje i druga strana u debati. Želim da pozovem sve vaše čitaoce što nas gledaju da nam slobodno šalju sugestije, predloge naravno i kritike jer samo tako možemo biti još bolji u ovome što radimo. A to pre svega radimo zbog njih.

Mi vam za početak preporučujemo da pogledate emisije u proizvodnji Balkan Infa na sledećem linku: BALKAN INFO

Uredništvo sajta Patriot.rs

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *