General Vladimir Lazarević – utorak 23. jul u 12h

Posle rata bio je komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, a zatim i prvi čovek Kopnene vojske. Nesuđeni načelnik Generalštaba i general dostojan slavnih srpskih vojvoda, nenadmašni vojni strateg, hrabri komandant i iznad svega čovek velikog srca i duše pravoslavne. Za vreme rata bio je na čelu sedamdeset i nešto hiljada ratnika, junaka Prištinskog korpusa i vodio žestoku bitku na glavnom pravcu napada najjače vojne sile u istoriji sveta. Nesrazmerno veće soldateske, koja ga nije porazila i kojoj je pokazao kako se ratuje.

Prištinski korpus je odavno izbrisan. Ljudstvo je demobilisano i razbacano na sve strane. Jedva preživljava. Nema više čuvene Komande i Štaba korpusa, ugašene su herojske brigade, pukovi, samostalni bataljoni i čete. Uništena je logistika, borbena tehnika, oružje i municija. Sve borbene knjige su arhivirane, ali nije uništen borbeni duh i borbeni moral! I ne znaju, oni koji su nas okupirali, da je preživeo jedan elemenat borbenog rasporeda – ono čuveno, „Istureno komandno mesto“. Ne znaju ni gde je, ni ko ga čini, ni kada će ponovo biti u funkciji i simbolično i stvarno. Ostao nam je još jedan zadatak – da se vratimo na Kosmet i izvršićemo ga!

General-pukovnik Vojske Srbije u penziji i ratni komandant Prištinskog korpusa, gospodin Vladimir Lazarević će biti gost u emisiji #Intervju u produkciji #BalkanINFO sa početkom snimanja u utorak 23. jul u 12:00h.

Kao mali znak zahvalnosti za Vašu podršku, želimo da Vam damo mogućnost da postavite neko pitanje gostu emisije u komentarima na ovu fotografiju. Neka od najzanimljivijih pitanja će biti postavljena u emisiji, a prednost će imati oni koji su postali naši patroni na sajtu Patreon.

Srdačan pozdrav,
BALKAN INFO tim.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Broj komentara: 1
  1. Zoran Dimitrijevic kaže:

    Kako gleda na lik i delo generala Mihailovica narocito na proces na kome je osudjen 1946?