PREMINUO GENERAL BOŽIDAR DELIĆ: Odlazak čuvenog komandanta 549. mehanizovane brigade!

Gospodin Božidar Delić (66), general-major Vojske Srbije u penziji i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, preminuo je 23. avgusta 2022. godine nakon duge i teške bolesti. Dugo se lečio od raka, a isticao je da se na operacionom stolu VMA našao više od 11 puta zbog kancera koji mu je utvrđen 2012. godine.

Božidar Delić je rođen 8. januara 1956. godine u Petrovcu pored Đakovice. Bio je načelnik štaba beogradskog korpusa i zamenik načelnika operativne uprave Generalštaba vojske Jugoslavije. Tokom sukoba na teritoriji bivše SFRJ boravio je na mnogim ratištima. Učestvovao je u ratu u Hrvatskoj i obavljao dužnost načelnika štaba 715. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u vreme rata u Bosni i Hercegovini.

Za vreme sukoba na Kosovu i Metohiji bio je komandant 549. motorizovane brigade Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije raspoređene na granici Srbije i Albanije. Čin generala dobio je 1999. godine, a potom je bio i proglašen za komandanta Beogradskog korpusa.

Bio je svedok odbrane u Haškom tribunalu u procesima protiv bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, generala Vladimira Lazarevića i bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića.

Neka mu je laka crna zemlja, i neka mu je večna slava! Neka mu Gospod Bog podari mir u rajskim vrtovima!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *