PREMINUO IVAN STOJANOVIĆ: Odlazak osnivača izdavačke kuće “Nova iskra”!

Gospodin Ivan Stojanović (70), osnivač i direktor časopisa i izdavačke kuće “Nova Iskra”, preminuo je 15. novembra 2021. godine.

Svoj život je, kroz izdavaštvo i časopis, posvetio neumornoj borbi za srpsku stvar, pre svega predstavljanjem lika i dela Dimitrija Ljotića, Zbora i Srpskog dobrovoljačkog korpusa široj javnosti u pozitivnom svetlu, pokušavajući i u velikoj meri uspevajući da skine ljagu sa njihovih imena nakon višedecenijske propagande protiv njih od strane komunističkog režima.

U kontakt sa Zboraškom idejom prvi put ozbiljnije dolazi 1982. godine prilikom posete Hilandaru, kada mu je čuveni otac Mitrofan, borac SDK u Drugom svetskom ratu, dao da pročita Ljotićeva odabrana dela. Nakon što je završio sa čitanjem u vozu u povratku za SFRJ, Stojanović je knjigu morao da baci na granici sa Grčkom, jer se kod nas tada za posedovanje takve literature išlo na robiju. Od tog trenutka njegova fascinacija zboraškom mišlju je samo rasla, kulminirajući u osnivanju “Nove Iskre” 1993. godine

List je izlazio sve do 2015. godine, a izdavačka kuća i dalje postoji, i tokom skoro tri decenije postojanja objavila je na stotine izdanja koje se bave tematikom nacionalizma, antikomunizma, srpstva, ponajviše JNP Zbora, Ljotića, Milana Nedića, SDK, Vlade narodnog spasa itd, među kojima se kao možda najznačajnije dostignuće izdvajaju Ljotićeva sabrana dela. Bio je u dobrim odnosima sa dobrovoljačkom tj. zboraškom emigracijom, na čijim je okupljanjima i u Otadžbini i u inostranstvu bio redovan gost. Malo je reći da nas je mnogo zadužio svojim trudom.

O ideologiji pokreta Zbor Dimitrija Ljotića saznao nešto i kao dečak, kada se drugovima igrao na tavanu jednog od njih i pronašao knjige i časopise ove organizacije. Pročitao je sve što je našao, jer je već tada u njemu postojao buntovnik protiv socijalizma koji je vladao u Jugoslaviji. Kasnije, pročitao je dela vladike Nikolaja Velimirovića i počeo da zastupa mnoge od tih stavova. U porodici nije vladala ljubav prema KPJ i Josipu Brozu Titu, što će sve njene članove skupo koštati. Zbog samo jedne šale njegov brat je završio u zatvoru, da bi kasnije napustio zemlju, što režimu nije bilo dovoljno, već je krenuo u totalni obračun i sa njim i sa Ivanom Stojanovićem. Kako se sve završilo i koliko je stradao od tadašnjeg režima ispričao je našoj emisiji, zato je pogledajte i poslušajte od početka do kraja.

Neka mu je laka crna zemlja, i neka mu je večna slava! Neka mu Gospod Bog podari mir u rajskim vrtovima!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *