PREMINUO LANE GUTOVIĆ: Odlazak genija satire!

Glumac Milan Lane Gutović preminuo je danas u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u 75. godini života. Glumac je pre više od nedelju dana primljen na VMA sa simptomima korona virusa, ali je na testu u tom trenutku bio negativan. Nakon što su mediji pisali o njegovom teškom zdravstvenom stanju od kako je primljen u bolnicu, glumac je pre neki dan izjavio: „Valjda ću biti bolje“. Međutim, ubrzo je morao na respirator.

Bio je jedan od članova čuvenih “Bojanovih beba” (Tanasije Uzunović, Josif Tatić, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Slobodan Đurić, Svetlana Bojković…) koje je Bojan Stupica 1967. godine primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Član Narodnog pozorišta u Beogradu bio je od 2006. godine, gde je bio “prvak drame”. Ostaće upamćen po ulogama u pozorišnim predstavama „Kad su cvetale tikve“, „Buba u uhu“, “Otelo”, “Putujuće pozorište Šopalović”, „Narodni poslanik“, “Lažni car Šćepan Mali“, “Gospođa ministarka“, “Ko se boji Virdžinije Vulf“, „Sumnjivo lice“ i mnogim drugim…

Iza sebe je ostavio i veliki broj filmskih uloga, među kojima su u „Laf u srcu“, „Tesna koža“, „Majstor i šampita“, „Špijun na štiklama“, „Erogena zona“, „Sedam i po“… Glumio je u TV serijama kao što su “Diplomci“, “Sedam sekretara SKOJ – a”, “Bolji život”, “Metla bez drške”, “Otvorena vrata”, “Ono naše što nekad bejaše”, “Bela lađa”, a bio je i u ulozi voditelja televizijskih šou programa. Tokom svoje karijere dobio je više nagrada, među kojima su Sterijina nagrada, Nagrada “Raša Plaović”, Nagrada “Zoran Radmilović”, “Zlatna arena”, Zlatni ćuran za životno delo…

Uloga kontroverznog političara Srećka Šojića u serijalu filmova Tesna koža, a kasnije i u televizijskoj seriji Bela lađa koje je emitovana na RTS-u, donela je Gutoviću još veću popularnost. Ovaj satirični lik u seriji predvodi Stranku zdravog razuma (SZR) i na sve načine – sitnim i krupnim prevarama, lažima i marifetlucima – pokušava da da izvuče neki ćar, pre svega za sebe. Iako je lik Šojića zamišljen kao „filmska bitanga” i sarkastično oruđe za oslikavanje političke i socijalne situacije u zemlji, Gutović je u intervjuu za nedeljnik NIN 2020. godine rekao da je „prateći postupke aktuelne garniture vlasti, shvatio da je stvarnost premašila maštu”.

Političari, koji „po retorici koju koriste neodoljivo podsećaju” na Šojića, naselili su Skupštinu, poručio je ovaj glumac u jednom svom intervjuu. Kritičko razmišljanje o društvu i vladajućim strukturama, kako aktuelnim, tako i bivšim, Gutović je kroz satirične performanse prenosio i u kabareu koji je izvodio od 1992. godine. U njima se pominju mnogi srpski i balkanski političari poput Borisa Tadića, Vojislava Koštunice, Stipa Mesića, Čedomira Jovanovića i drugih.

Nije se učlanjivao u političke partije, ali se kao nestranačka ličnost našao na izbornoj listi Demokratske stranke Srbije (DSS) na lokalnim izborima u beogradskoj opštini Voždovac 2009. godine.

Neka mu je laka crna zemlja, i neka mu je večna slava! Neka mu Gospod Bog podari mir u rajskim vrtovima!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *