PREMINUO MILAN ŽIVADINOVIĆ BARD: Odlazak čuvenog fudbalskog stručnjaka!

Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je jutros u svojoj 77. godini preminuo Milan Živadinović Bard, proslavljeni i jedinstveni fudbalski stručnjak.

Zbog povrede kičme nije u potpunosti iskoristio fudbalski talenat, pa je posle završene Više trenerske škole odmah uplovio u trenerske vode. Bard je svoju karijeru započeo u Subotici, predvodeći nekada respektabilni Spartak, da bi ga put kasnije vodio čak do Iraka, Gane, Kuvajta, Kine, i za strance tipično nepoverljive Saudijske Arabije. Za kormilom reprezentacije se našao 1998. godine, a nekoliko sezona ranije uspešno je sa klupe vodio i Crvenu Zvezdu.

Rekao je da mu je najveći žal u karijeri što mu nisu dozvolili da bude prvak Evrope sa jugoslovenskom reprezentacijom, koju je preuzeo zbog ljubavi prema fudbalu i svojoj zemlji, iako je plata bila samo 100 maraka. Uzor po ponašanju su mu bili Italijani i sve igrače je učio kako da budu dostojanstveni. Tvrdi da pola njegovih igrača nije znalo da veže kravatu, pa ih je terao da uče kada nemaju trening. Učio je svoje igrače lepim manirima, da uvek budu čisti i obrijani, i da obavezno koriste dezodorans. Vodio ih je u pozorište, a nekima je pomogao i da se ožene.

Gledaocima BALKAN INFO produkcije Milan Živadinović Bard će ostati u sećanju kao čovek koji je beskompromisno govorio o industrijalizaciji modernog sporta, novcu koji je korumpirao sve od podnožja do vrha piramide, ali i ljudskim slabostima, zbog kojih su mnoge fudbalske zvezde postale komete padalice.

Ostavio je neizbrisiv trag kako u srpskom, tako i u međunarodnom fudbalu. Pored velikog trenerskog znanja, krasio ga je neverovatan šarm i duh.

Svojim načinom izlaganja, vešto balansirajući na žici između šoumena i mangupa, Bard je kupio sećanje, koje ne može izbrisati fizički kraj.

Neka mu je laka crna zemlja, i neka mu je večna slava! Neka mu Gospod Bog podari mir u rajskim vrtovima!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *