PREMINUO MILISAV SEKULIĆ: Odlazak generala Republike Srpske Krajine!

Gospodin Milisav Sekulić (87), general vojske Republike Srpske Krajine i pukovnik JNA u penziji, preminuo je 30. novembra 2021. godine.

Rođen je 11.11.1935. godine u Trbušnici, kod Loznice. Završio je vojnu akademiju JNA, jednogodišnju političku školu JNA, višu vojnu akademiju, školu Narodne odbrane, Filozofski fakultet, odsek Filozofija i postdiplomske studije na temu Metodologija rada komande Armije. Po izbijanju rata 1991. raspoređen je u Knin i postao načelnik Odjeljenja za operativno nastavne poslove i operativac u glavnom štabu Srpske vojske Krajine (SVK).

General Sekulić će ostati upamćen kao vojnik i pisac velikog broja knjiga sa istorijskom tematikom. Bio je izuzetno vredan istraživač i vrhunski analitičar srpske istorije 20. veka. Uz kapitalno izdanje ”Drinske divizije”, iza sebe je ostavio ”Cerska bitka, dragulj ratne veštine i srpske vojske”, ”Trbušnica, srpska uzvišica”, ”Knin je pao u Beogradu”, ”Dragoslav Draža Mihailović i Josip Broz Tito”, ”Srpski sveštenici u Prvom Svetskom ratu”, Trilogija o Milanu Nediću, ”Momčilo Gavrić, uz padine Gučeva” itd. Iza sebe je ostavio i rukopis za knjigu ”Šesti puk Drinske divizije koji se popunjavao borcima iz Jadra i Rađevine”.

Bio je ekspert sa srpske strane u Haškom tribunalu, gdje je proveo nekoliko meseci, imao na uvid svu dokumentaciju i snimio nekoliko hiljada sudskih dokumenata.

Sahranjen je u sredu, 1. decembra 2021. godine na mesnom groblju Železnik.

Neka mu je laka crna zemlja, i neka mu je večna slava! Neka mu Gospod Bog podari mir u rajskim vrtovima!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *