PREMINUO ŽELJKO CVIJANOVIĆ: Odlazak čoveka koji je postavio visoke standarde u novinarstvu!

Nakon svih napisanih članaka, novinar obično i sam zasluži jedan. Onog trenutka kada više nije među nama i kada otputuje. I tada ga već neko od dotadašnjih kolega predstavi kroz prizmu onoga čega se čitav život tiho pribojavao i gnušao – brojeva i nagrada.I tako se ne kaže ništa, govoreći sve… Već sutradan ili u toku popodneva, iskrsne ime neke ulice bez vode ili možda odložene utakmice, a tekst o tom nesrećnom i po svemu sudeći časnom čoveku, postane kao plakat prekrečen pre čitanja.

Željko Cvijanović je imao 54 godine u trenutku smrti. Mogli bi reći prerano, no nije li uvek? Završio je Studije književnosti u Sarajevu, ali kao i svi umni ljudi, pravo studiranje započeo je po sticanju diplome. I desetke koje je tom prilikom zaslužio popunjavaju mnogima nepoznate rubrike etike i časti.

Kao novinar i urednik postavio je visoke standarde u novinarskoj profesiji. Među čitaocima i kolegama će ostati upamćen kao jedan od najboljih poznavalaca unutrašnje i spoljne politike u Srbiji. U svojim analitičkim, stilski savršenim tekstovima, nepogrešivo je predviđao događaje od presudne važnosti za Srbiju, Balkan i ceo svet. Cvijanović je bio i veliki patriota i dosledni borac za srpske nacionalne interese. To pokazuju njegovi brojni novinarski tekstovi.

U svojoj novinarskoj karijeri radio je i delovao kroz više dnevnih listova. U Standardu je uspostavio Nove vrednosti, u Javnosti transparentnost, a u Blicu, barem nakratko, svetlost. Ali nije sve bilo svetlo. Željku su mnogi pokušali da tumače cilj, a da mu prethodno nisu razumeli korake. I oni što su ga nazivali novinarem sa kalašnjikovom, malo su i sami bili novinari, inače bi znali kako je jedina municija koju je koristio razum i srce. Za redosled, oprostite.

Ostaće Željko makar sa te profesionalne strane upamćen, kao čovek koji je na visokom nivou shvatao poteze globalnih igrača i velikih sila. Politički trend, akcije i reakcije, kameleonsku prirodu nejasnih odluka i tragediju preuranjenog slavlja.Uostalom, nije li prvi najavio trijumf Trampa? Ali pre svega, pamtiće se po odsustvu tendencije da neznanje prikrije stručnim izrazima, a da od analiza pravi Rubikovu kocku. Željko je naprosto, pisao za tebe, mene, i našeg komšiju, jasno i ljudski, sa stavom, a bez nametanja. Bio je tumač u vremenu koje se uveliko odreklo proroka.

Neka mu je večna slava i neka počiva u miru!


 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *