NAJNOVIJE VESTI

Nakon pet godina od početka radova, jedna od najznačajnih kapitalnih investicija opštine Čajetina, zlatiborska ”Gold gondola” prima prve putnike, što predstavlja veliki dan ne samo za Zlatibor i Čajetinu, već i za celu Srbiju.

“Za nas je ova godina bila podstrek da završimo sve kapitalne investicije” – izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Sa prvim snegom koji se u subotu zabeleo, na Zlatiboru su počele sa radom ski škole i drugi zimski sadržaji. U skijanju i sportovima na snegu mogu uživati brojni posetioci planine na nekoliko lokacija.

Ski staza na Obudoevici spremna je da dočeka sve rekreativce, početnike i one koji žele da naprave svoje prve korake na skijama.

Skijališta Srbije su u novembru pokrenuli novu akciju za sve ljubitelje skijanja.

Popusti u pretprodaji ski karata korisnici mogu iskoristiti isključivo online, putem web shopa Skijališta Srbije i isključivo platnim karticama.

Ono što je dugo godina čekano od strane građana i turista jeste i potpuna rekonstrukcija Kraljevog trga, samog centra najposećenije planine u Srbiji, Zlatibora.

„Pandemija korone virusa usporila je radove, ali nije ih zaustavila. Radilo se temeljno na samom trgu i na jezeru i sve je to zahtevalo vreme kao i strpljenje građana i brojnih turista“, rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Svaki dan na Zlatiboru može biti drugačiji – jer ova planinska lepotica ima toliko atraktivnih lokaliteta u svojoj neposrednoj blizini, da je teško istražiti ih tokom samo jednog odmora.

Stopića pećina, vodopad u Gostilju, Muzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu, Vodice, Ribničko jezero – samo su neke od atrakcija u neposrednoj blizini Zlatibora koje su ovog leta srušile sve rekorde posećenosti.

Zlatiborski lokaliteti, namenjeni zabavi i uživanju najmlađih, ali i ostalih generacija, i ovog leta ostvarili su odličnu posetu, a u nekim slučajevima, poput Dino parka i Tornika, postavili i nove rekorde.

Posetioci su uživali i u novootvorenom kaubojskom gradu na Vodicama El Paso City, Avantura parku, kupalištima i bazenima. Atmosferu sa ovih lokacija prikazuje epizoda „Zlatibor – zabava za sve“.

Ima nešto u zlatiborskom vazduhu – reći će svi posle boravka na najpoznatijoj srpskoj planini na kojoj se diše punim plućima. To “nešto” je sklop nadmorske visine, borova, “ruže vetrova”, aromatične vegetacije.

I tako Zlatibor mami posetioce da istražuju da se otisnu sa ucrtanih puteva i da se upuste u avanturu.

Nakon uspešne letnje sezone, Turistička organizacija Zlatibor pokreće kampanju „Tvoj Zlatibor“.

Cilj kampanje je da, kroz serijal od pet video epizoda i tekstova, pokaže prelepe zlatiborske pejzaže, otkrije manje poznate destinacije i podseti na sadržaje i aktivnosti u kojima gosti najposećenije planine u Srbiji uživaju.

U prvih osam meseci ove godine Zlatibor je sa više od 491.000 noćenja najposećenija planina u Srbiji.

Kako u Turističkoj organizaciji Zlatibor komentarišu, ova planina je i ovog leta, uprkos pandemiji korona virusa, zabeležila veoma visoku posećenost.

Na teritoriji Zlatiborskog okruga od 1. septembra nije potvrđen nijedan slučaj korona virusa, a to je i najduži period od kad nije zabeležen nijedan slučaj zaraze od početka epidemije.

Do sada je u Zlatiborskom okrugu potvrđeno 2.538 slučajeva zaraze, a usled posledica infekcije preminule su 64 osobe. 

Zlatiborski doček Nove godine uz atraktivne zabavno-muzičke sadržaje s poznatim izvođačima na Kraljevom trgu uvek okuplja hiljade posetilaca.

Tradicionalno će u noći dočeka tačno u ponoć biti priređen vatromet uz svirku trubača, kuvano vino i rakiju, tako da je dobar provod zagarantovan.

BALKAN INFO produkcija je dobila priliku da malo odmori od svakodnevnih obaveza. Momci iz Central Inn na Zlatiboru su odlučili da nas ugoste i da nam pokažu sve lepote Zlatibora.

Central Inn je apartmanski kompleks sa gastro barom, izgrađen 2019. godine u strogom centru Zlatibora, na dva minuta laganog hoda udaljen od jezera, Kraljevog trga i autobuske stanice.

Naši domaćini na Zlatiboru su bili predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i direktorka preduzeća „Gold gondola Zlatibor“ Bojana Božanić.

Mnogi smatraju Milana Stamatovića jednim od najpopularnijih političara u ovom delu Srbije, zato što je već četvrti mandat na mestu predsednika opštine Čajetina.

Na teritoriji opštine Čajetina u toku su radovi na asfaltiranju nekoliko puteva, a ukupna vrednost investicija u putnu mrežu opštine ove godine je 170 miliona dinara, dok se za sledeću godinu planira povećanje.

U 2019. godini izdvojeno je 130 miliona dinara za asfaltiranje novih puteva, dok je 40 miliona namenjeno za rekonstrukcije.

Sadnja sezonskog cveća u žardinjerama i u cvetnjacima obavlja se širom Čajetine i Zlatibora u organizaciji JKP „Zlatibor“ Čajetina.

Pažljivim odabirom cveća, lokacija i njegovim redovnim održavanjem, „Zelenilo“ se trudi da lokalnom stanovništvu ulepša svaki dan.

Zlatibor kao turistička destinacija godišnje privuče oko 300.000 gostiju koji ostvare preko milion noćenja. Evidentiran je porast broja gostiju od 2% u odnosu na isti period prošle godine.

Obzirom da je prošla 2018. godina bila rekordna po poseti, ovo uvećanje daje podstrek i vetar u leđa zlatiborskim ugostiteljima da održavaju uslugu na zavidnom nivou i unapređuju sadržaje namenjene brojnim turistima.

U planu i programu rada Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina je nabavka i podela auto sedišta za svu decu rođenu 2019. godine.

Za dobijanje besplatnih auto sedišta, za decu rođenu od 1. januara do 30. juna 2019. godine, do sada je stiglo 90 zahteva.

U biciklističkom karavanu “Trke kroz Srbiju 2019” je više od 300 ljudi, od kojih je oko 150 takmičara iz tridesetak zemalja.

Ove godine se proslavlja 80 godina od njenog osnivanja, odnosno od prve trke koja je vožena 1939. godine kada je kralj Petar Drugi Karađorđević uručio zlatni pehar pobedniku Avgustu Prosineku.

Prvi navoj sajle za gondolu stigao je na Zlatibor, a njeno instaliranje od početne stanice do vrha Tornik se očekuje u septembru.

Ukoliko vreme bude i dalje naklonjeno, pre kraja godine se očekuje da će se prvi putnici „ukrcati“ na planinsku gondolu.

Grupa iskusnih instruktora organizuje na Zlatiboru kamp za mlade u okviru koga će imati mogućnost da nauče kako da se orijentišu u prirodi, kako da naprave prirodno sklonište, kao i da savladaju osnovne veštine radio-amaterstva, prve pomoći u prirodi, jahanje konja, protivpožarne zaštite, kao i osnove ronilaštva.

U vremenu kada mladima nedostaju aktivnosti u prirodi i druženje sa vršnjacima, smatramo da savladavanja ovih veština kao i druženje mladih kroz sport i edukaciju predstavlja više nego korisnu i značajnu aktivnost – saopštila je Opština Čajetina koja je podržala održavanje ovog kampa.

Neša Bridžis je i internet zvezda čija gostovanja u emisijama i snimci nastupa imaju milionske preglede na YouTube kanalima. Nikada ne zapisuje svoje tekstove, jer smatra da se tako gubi spontanost koja je glavna karakteristika njegovog nastupa.

Od 5 sati raspoloživog autorskog materijala priprema i izvodi pojedinačne nastupe, od kojih je svaki nova originalna predstava prilagođena konkretnoj publici, prostoru i vremenu. Organizator dešavanja je TO Zlatibor uz pokroviteljstvo opštine Čajetina.

Na Kraljevom trgu na Zlatiboru u nedelju, 14. jula biće održan koncert grupe “Van Gogh” sa početkom od 20 časova. Zlatibor je poznat kao planina koja neguje tradicionalne vrednosti ali i za ljubitelje malo “tvrđeg” zvuka sprema se koncert jedne od najboljih rok grupa sa ovih prostora.

“Van Gogh” danas ponosno nosi titulu poslednjeg velikog benda stvorenog na ovim prostorima. To je grupa koja je napunila sve najvažnije domaće koncertne dvorane i grupa čije je albume kritika svrstavala među najbolje u istoriji ovdašnje diskografije!

Manifestacije na Zlatiboru su zaista za pamćenje, jer se pored bogatog programa izdvajaju i po sjajnoj atmosferi i kao takve privlače veliki broj turista.

Zlatiborsko kulturno leto biće prepuno različitih manifestacija i kulturnih dešavanja, tako da će građani koji ne putuju nigde na odmor i gosti Zlatibora uživati u kvalitetnom kulturnom sadržaju.

Na današnji dan pre 91 godinu Čajetina je proglašena varošicom. Od tada počinje da se razvija, napreduje i krajem 20. veka postaje najposećenije turističko mesto u Srbiji, a prošle godine obeležen je i jubilej – 125 godina organizovanog bavljenja turizmom.

Na svečanoj sednici Skupštine opštine Čajetina, kojom je obeležen 30. jun – Dan opštine Čajetina, najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za izuzetan doprinos razvoju Opštine u proteklom periodu uručene su plakete, priznanja i novčane nagrade.

Poštovani građani, čestitam vam opštinski praznik sa željom da vas dobro zdravlje, sreća i uspesi prate u budućem radu. Mi u našoj lokalnoj samoupravi, jednoj od najrazvijenih u Srbiji, imamo u ovom periodu puno razloga za zadovoljstvo.

Najvažniji planovi, velika opštinska ulaganja i naš domaćinski odnos daju rezultate, pretvaraju se u delo, na dobrobit stanovnika naše opštine i mnogih turista. Pred nama su novi krupni poduhvati i ulaganja!

U okviru manifestacije „Vidovdanske kulturne svečanosti“ opštine Čajetina, 27. juna su svečano dodeljena priznanja „Vitez Srbije“, u hotelu Palisad na Zlatiboru. Nagrade istaknutim pojedincima uručio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović koji je zahvalio dobitnicima za sve ono što su učinili za svoju zemlju i profesiju.

Čajetina je dokazala da neguje tradiciju i poštuje pojedince koji nisu dovoljno promovisani i istaknuti u medijima, a sutra će biti dostojni predstavnici Zlatibora, ali i svih ostalih mesta u Srbiji!