SVEČANA PROSLAVA DANA OPŠTINE ČAJETINA: Uručene plakete i priznanja!

Na današnji dan pre 91 godinu Čajetina je proglašena varošicom. Od tada počinje da se razvija, napreduje i krajem 20. veka postaje najposećenije turističko mesto u Srbiji, a prošle godine obeležen je i jubilej – 125 godina organizovanog bavljenja turizmom. Na svečanoj sednici Skupštine opštine Čajetina, kojom je obeležen 30. jun – Dan opštine Čajetina, najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za izuzetan doprinos razvoju Opštine u proteklom periodu uručene su plakete, priznanja i novčane nagrade. Svečana sednica je počela intoniranjem himne Bože pravde koju su izvele Anđela i Anja Ječmenica i Valentina Jeremić učenice Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ sa Zlatibora, pod vođstvom profesora Marka Kutlešića.

Od prošlog do ovog Dana opštine radilo se vredno, te su samim tim ostvareni značajni rezultati, rekao je predsednik Skupštine opštine Čajetina Miloje Rajović, dodajući:

„Prvenstveno mislim na uvećanje budžeta, investicije, infrastrukturne poduhvate, nabavku nove mehanizacije u javnim preduzećima, vredna poljoprivredna i socijalna davanja. Svemu tome sigurno je doprineo i čajetinski parlament. Odbornici su dali veliki doprinos u ostvarivanju povoljnog ambijenta, kako za život i rad u našoj opštini, tako i za naše goste. Zajedno smo donosili važne odluke kako bi opštinska uprava dobro funkcionisala, radila javna preduzeća i ustanove i kako bi se postigli što bolji uslovi za bavljenje poljoprivredom i seoskim turizmom. Sa ponosom konstatujem da ove godine završavamo naše velike investicije: Zlatiborsku gondolu, Sistem za prečišćavanje otpadnih voda, Sportska hala u Čajetini, Sportska hala na Zlatiboru, a uspeli smo da završimo i Kulturni centar na Zlatiboru.“

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, u svom obraćanju gostima je istakao da je opština Čajetina danas jedna od najrazvijenijih lokalnih samouprava i da je budžet opštine Čajetina jedan od najvećih po glavi stanovnika u Srbiji. Kako navodi, veoma je značajno i to što je ova lokalna samouprava zacrtala dugoročne planove koji su bazirani na željama i potrebama naših građana i države Srbije.

„Sigurno znam da u tome ništa nismo pogrešili, jer u svakom poslu, kao odgovorni ljudi, imali smo dobru nameru. Ako imate dobru nameru sigurno će sve i dobro da se završi. Svi naši poslovi i obaveze koje smo planirali u ovoj godini su već dali rezultare, a neki će u narednim godinama biti realizovani. Ova mala lokalna samouprava je dosta toga uradila za kratak period, i ako nismo baš uvek bili omiljeni i nisu nas baš uvek svi razumeli, od strane republičkog rukovodstva, a često puta i ovde na lokalnom nivou. Ali, mi smo znali da sve ovo što radimo, radimo u interesu naših građana, i zbog toga nismo odustajali. Ti rezultati su veoma vidljivi. Ono što je za nas veoma bitno je da se povećava broj gostiju, da se uvećava budžet, da osnovni parametri koji se uzimaju za vrednovanje lokalne samouprave svi idu nama u korist“, rekao jeStamatović.

U nastavku svečane sednice, dodeljene su plakete, priznanja i novčane nagrade najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za izuzetan doprinos razvoju opštine u proteklom periodu.

Plakete „Dimitrije Tucović“ uručio je Miloje Rajović, a nagrađeni su:

1. Mlekara „Lazar Blace“ iz Blaca vlasnika Milana Vidojevića
2. Bogdan Planić, fudbaler sa Zlatibora
3. Dragan Rosić, fudbaler iz Čajetine
4. Dr Jela Trnavčević iz Čajetine
5. Dr. Dragan Terzić iz Kruševca
6. Radomir Raković-Rakac sa Zlatibora
7. Radovan Tanasijević-Čava iz Tripkove

Uručena su priznanja i novčane nagrade pojedincima koji su se istakli svojim radom u protekloj godini i postignutim uspehom. Nagrađeni su:

1.Milan Radivojčević Kićan iz Čajetine;
2.Milorad Smiljanić iz Čajetine;
3.Radosav Jelisijević sa Zlatibora;
4.Dejan Cerović iz Krive Reke;
5.Jovana Mihajlović iz Čajetine i
6.Krsta Stanić iz Branežaca.

Dobitnicima zahvalnica pripala je novčana nagrada u iznosu od 30.000,00 dinara.

Dodeljena je i zahvalnica koja nosi ime „Zoran Tmušić“. Novinar i humanista koji je za života mnogima neumorno pomagao, na ovaj način biće otrgnut od zaborava. Za humanost i ljudskost u teškim vremenima, dobitnik zahvalnice „Zoran Tmušić“ je novinarka RTS-a Jelena Božović iz Užica.

Pohvalnice opštine Čajetina dodeljuju se svim svršenim učenicima osnovnih i srednje škole na teritoriji Opštine Čajetina, kao i svršenim učenicima srednjih škola na teritoriji Republike, koji imaju prebivalište na teritoriji Opštine Čajetina, kao i dobitnicima diplome “Vuk Karadžić“.

1. Stanić Veljko iz Šljivovice, OŠ „Milivoje Borović“ Mačkat, đak generacije;
2. Dedović Danijela iz Trnave, OŠ „Savo Jovanović“ Sirogojno, đak generacije;
3. Pećinar Aleksa sa Zlatibora, OŠ „Dimitrije Tucović“, vukovac i đak generacije;
4. Drobnjak Zorana sa Zlatibora, OŠ „Dimitrije Tucović“, vukovac;
5. Janković Nikola iz Čajetine, Ugostiteljsko turistička škola, đak generacije i
6. Terzić Jasmina iz Ljubiša, Ekonomska škola, vukovac i đak generacije.

Dobitnik ovogodišnje ,,Zlatiborske povelje’’ je Prof.dr Petar Grbović iz Čajetine, koji zbog obaveza nije mogao da prisustvuje sednici i preuzme dobijeno priznanje.

Petar Grbović je rođen 10. februara 1971. godine u Čajetini, u kojoj je završio osnovnu i dve godine srednje usmerene škole. Srednju elektrotehničku školu završava u Užicu, a diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu na katedri za energetske pretvarače i pogone. U martu 2003. godine odlazi na Novi Zeland gde je radio u razvojno-istraživačkom odeljenju kompanije PDL Elektroniks, koja je u to vreme bila deo kompanije Šnajder Elektrik. U maju 2005. godine prelazi u centralno istraživačko-razvojno odeljenje ove kompanije, u blizini Pariza. Doktorsku disertaciju odbranio je u julu 2010. godine, na velikoj školi u francuskom Lilu, nakon čega prelazi da radi u istraživačkom odeljenju američke kompanije Dženeral Elektrik u Minhenu. Od 2011. do 2018. godine radio je u istraživačkom odeljenju kompanije Huavei Tehnolodžiz u Minhenu kao viši ekspert u oblasti energetskih pretvarača. U junu 2018. godine izabran je za redovnog profesora na Univerzitetu u Inzbruku, u Austriji.

U umetničkom delu programa nastupio je prvak Narodnog pozorišta u Beogradu, nosilac brojnih nagrada, kako domaćih tako i stranih – glumac Milenko Pavlov, koji je izveo patriotsku priču Duška Radovića „Opanak“ i duhovitu priču o međusrpskim odnosima Brane Crnčevića pod nazivom „SRB“.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *