STAMATOVIĆ BRINE O NAJMLAĐIMA: Podela auto sedišta za svu decu rođenu 2019. na Zlatiboru!

U planu i programu rada Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina je nabavka i podela auto sedišta za svu decu rođenu 2019. godine. Podela će se vršiti dva puta godišnje, te će prva podela biti izvršena 15. avgusta u velikoj sali Opštine u 12 časova.

Za dobijanje besplatnih auto sedišta, za decu rođenu od 1. januara do 30. juna 2019. godine, do sada je stiglo 90 zahteva. Njihovo korišćenje nalaže zakon, ali glavni cilj treba da bude jačanje svesti i odgovornosti roditelja. Zbog toga će prilikom dodele auto sedišta biti organizovana i edukacija, kojoj je poželjno prisustvovati.

„Statistika pokazuje da roditelji na teritoriji opštine Čajetina, odnosno Policijske uprave Užice koriste auto sedišta u procentima od 52% do 60%. To je sramno nizak procenat korišćenja auto sedišta, jer izlažemo svoju decu velikoj opasnosti kada ne koristimo bezbedonosna sedišta. S druge strane, statistika govori da 90% sedišta koriste nepravilno, nisu postavljena u pravom smeru, nisu dovoljno dotegnuta i nisu prilagođena uzrastu i kilaži dece“, rekao je Srđan Radović iz Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina.

Zbog svega navedenog Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina je u saradnji sa Agencijom saobraćaja i centrom za promociju bezbednosti saobraćaja iz Novog Sada organizovao edukaciju o pravilnom korišćenju auto sedišta.

„Zbog toga insistiramo da prisustvuju roditelji. Molimo, da ne dođe samo jedan roditelj kako bi preuzeo sedište, već svako ko je u mogućnosti, čak i roditelji koji ne dobijaju auto sedišta. Smatramo da je to rešavanje jednog bitnog problema, a to je pravilno korišćenje auto sedišta. Savet za bezbednost saobraćaja samostalno je za ovu godinu nabavio 115 auto sedišta. Učestvovali smo na konkursu za bezbednos saobraćaja koja i ove godine deli 1000 auto sedišta na teritoriji Srbije, tako da ćemo od Agencije dobiti 20 auto sedišta , te ukupno imati 135“, dodao je Radović.

Za decu rođenu u drugoj polovini godine, podela besplatnih auto sedišta biće upriličena početkom januara 2020. godine.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *