SAOPŠTENJE PRODUKCIJE: Velika cenzura na internetu, zajedno smo jači!

Poštovani prijatelji,

Mnogi su nam pisali zabrinuti zbog toga što ne mogu da pristupe nekim emisijama BALKAN INFO produkcije. U pitanju je bio neophodan korak koji smo morali da preduzmemo da bismo sačuvali naš YouTube kanal.

Privremeno je onemogućen pristup pojedinim emisijama koje smo snimili u prethodnom periodu, sve dok ne pronađemo mogućnost da ih emitujemo na nekim slobodnim platformama. Cilj nam je da emisije ostanu dostupne za gledanje i da možete da dođete do njih na www.balkaninfo.rs

Šta je u pitanju? YouTube je odlučio da cenzuriše bilo koje drugo mišljenje, čak i kada dolazi od vrhunskih stručnjaka iz naše zemlje i iz dijaspore. Kao što možete videti, u pitanju je najgori mogući vid cenzure koji ima za cilj da uguši bilo kakvu slobodu govora u sklopu neke šire agende. Ovo je zaista težak udarac za naš tim i nije nam bilo nimalo lako da pristanemo na to da sami uklonimo neke emisije koje smo snimili, ali smo na to jednostavno bili prinuđeni, jer mnogi kanali nestaju u ovim teškim vremenima.

Sloboda izražavanja se priznaje kao ljudsko pravoprema članu 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, i odobrena je međunarodnim Zakonom o ljudskim pravima u Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima. Sloboda govora je sloboda pojedinca ili zajednice da iskažu svoje mišljenje ili ideje bez straha od odmazde, cenzure ili sankcije. Koncepti slobode govora se mogu naći u drevnim dokumentima o ljudskim pravima. Demokratski princip slobodnog govora pojavio se u Atini, jedna je od ključnih vrednosti Rimske republike. U Engleskoj je sloboda govora uspostavljena kao “ustavno pravo” Poveljom o pravima iz 1689. godine, koji je i dalje na snazi. Deklaracija o pravima čoveka i građana, usvojena tokom Francuske revolucije 1789. godine, posebno je utvrdila slobodu govora kao neotuđivo pravo.

Smatramo da se BALKAN INFO produkcija za nepunih šest godina postojanja na medijskom prostoru dokazala kvalitetom našeg rada i time što smo uvek pomerali granice i širili vidike u pogledu slobode izgovorene reči. Iskreno verujemo da svaki čovek zaslužuje slobodu da iznese svoje mišljenje i da ispriča svoju priču, a da je potrebno razvijati kritičku svest i da ne smemo neselektivno verovati bilo kome – zvaničnim ili alternativnim autoritetima.

Na ovaj način smo sigurni i ne moramo da razmišljamo o opstanku kanala, a verujemo da ćemo uz vašu podršku pronaći način da pobedimo i srušimo okove cenzure i ovog puta! Borba protiv cenzure je zadatak na kome smo od osnivanja, a sve uz podršku naših vernih pratilaca čiji se broj stalno uvećava. Ostaćemo dosledni na putu koji smo započeli, jer je istina naša obaveza i cilj postojanja!

Srdačan pozdrav,
BALKAN INFO tim

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Broj komentara: 6
 1. Jasmin Topalovic kaže:

  Hvala što postojite i borite se za pravo govora, slobodne reči, i inače slobodu.

  Svet napreduje i opstane, zbog boraca i lidera kao što ste vi.

  Svi smo zajedno u ovim brodu.

  Želim vam sve najbolje.

  Bože molim te pomozi svim dobrim ljudima i otvori svest i ljubav u srcu ovim koji trenutno neznaju bolje.

  Hvala.

  Vaš,
  Jasmin T

 2. Elvis Mešić kaže:

  A koji su to što su obrisali,?? Dali su se predstavili imenom, prezimenom,….? Dali neko zna ko su.??

  Bez obzira na njih,… Ko su…. Time su samo pokazali da i te kako znaju što je rečeno u emisiji…… I to ih boli. Nemogu to da gledaju niti slušaju….
  Napali su Teslu, Semira Osmanagića,… Svakog ko je donosio dobro… Krista…..
  Postoji samo istina i laž
  Ljubav i mržnja
  Dobro i zlo.

  I to je jedino što možemo birati u ovom kratkom životu za što ćemo se odlučiti.

  Istina, ljubav i dobro će pobjediti….

 3. Sandro trsic kaže:

  Samo naprijed i samo jako to sta su makli neka su neka im je trn u oku.. Za kaznu jos 3 videa objaviti.. Nemogu ih oni maknuti koliko ih Nemanja moze objaviti. Pozdrav iz Rijeke.. Samo sloga

 4. zoki kaže:

  gde mogu naci emisiju ace amadeusa?

 5. BALKAN INFO Tim kaže:

  Emisija je ponovo dostupna na našem sajtu!

 6. mlađo kaže:

  Otvorite kanal na Odyssee.com ( Libry), tamo je dosad bez cenzure.