SREĆNA 7528. GODINA: Da li znate da je NASA saopštila da je drevni srpski kalendar u potpunosti usklađen sa prirodom?

Poštovani prijatelji, hvala Vam puno što pratite naše emisije i što nam pišete Vaše predloge i sugestije kako da emisiju učinimo još kvalitetnijom!

Želimo Vam srećnu 7528. godinu po starom srpskom kalendaru i da u njoj imate puno zdravlja, sreće, ljubavi i uspeha.

NASA je pre par godina saopštila da je drevni srpski kalendar najtačniji, da je u potpunosti usklađen sa prirodom, da se početak godišnjih doba prema tom kalendaru poklapa sa elektromagnetnim promenama Sunca, ali sem nekoliko istaknutih naučnih imena, niko na to ne obraća pažnju u srpskoj javnosti.

Srpski narodni kalendar je bio zvanični kalendar srednjevekovnih srpskih država od 1119. godine kada ga je u crkveni kodeks uneo Sveti Sava, pa sve do sredine 19. veka. Po njemu su pisane povelje, zakoni, odluke, obligacije. Mnogi spomenici, manastiri datirani su po srpskim kalendaru. Po ovom kalendaru Kosovski boj dogodio se 6897. godine, a Zakonik cara Dušana donesen je 6857. godine.

Smederevska tvrđava čuva jedan od retkih dokaza o starom srpskom kalendaru. Kula i Mali grad, dvor despota Đurđa, kako tamo piše, sagrađeni su u leto 6938. godine.

Najstariji zapisani i sačuvani kalendari počinju da računaju vreme od stvaranja sveta, za koje se smatra da je bilo 5508. godine pre Hrista. Na našim prostorima začetak zemljoradničke, starčevačke kulture odgovara tom vremenu. Obično se kaže da smo godinu stvaranja sveta preuzeli od Vizantije, ali zagolica čoveka sumnja i nedoumica kad se seti da su vizantijski carevi rođeni na ovim prostorima i da su mogli ovu godinu preuzeti od balkanskih starosedelaca – objasnila je Dunja Matić Stanišić, autorka dela o „Srpskom kalendaru“ u knjizi „Sunce – starešina slovenskog naroda“.

I da nije te godine, natpis je zanimljiv, počev od toga kako je urađen. Nije, kako bi se moglo pomisliti, uzidan naknadno, dodavanjem kamenja u drugoj boji, kada je sve završeno. Neimari su ga radili kako je kula rasla, on je integralni deo zida – objašnjavaju u Tvrđavi.

Srdačan pozdrav,
BALKAN INFO tim

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Broj komentara: 12
 1. Markovic Robert kaže:

  Sve pohvale i samo napred…

  33
  6
 2. Ceca kaže:

  SRECNA I VAMA. SVE NAJLEPSE SA JOS VISE USPEHA

  32
  2
 3. Filip kaže:

  Da li možete da navedete izvore gde NASA pominje stari srpski kalendar?

  39
  3
 4. Aleksandra Živković kaže:

  Srećna Nova godina,svako dobro i pregršt sreće i zdravlja!

  23
  3
 5. Zoran Radenković kaže:

  Svako dobro i puno uspeha u daljem radu.

  23
  2
 6. SPQR kaže:

  U pitanju je romejski kalendar. Sloveni i srpsko pleme doselili su se u periodu od 5.-7. vijeka naše ere. Populaciona genetika dokazala, na Balkan su došli R1a-M458, R1a-Z280 i I2-Y3120, i zatekli romanizovane starosjedioce E1b-V13, J2b-M205, J2b-M241, G2a-YSC033; te romeje R1b-U152, J2a-L70 i J2a-M92.

  2
  48
 7. Dragan lazarevic kaže:

  Slave Bogu I Autorima a I Balkan Infu
  SRECNA SRPSKA NOVA

  13
  1
 8. Nena Zahar kaže:

  Sretna nam bila,
  Svelost u naše oči unosila,
  Istinom našim ušima godila,
  Ljubavlju naša srca vodila,
  Sretna nam bila!

  21
  1
 9. Aleksandar Protić kaže:

  Nadam se da ste hteli ovo da objavite na 1. april pa ste slučajno zakasnili par dana. Jedino drugo objašnjenje bilo bi da ste zlonamerni, što bi stvarno bilo razočaravajuće. Pomenuti kalendar nije ni srpski, ni narodni, a još manje je drevan. U pitanju je vizantijski (romejski) kalendar koji je star nešto više od 1500 godina, zna se i kad je o napravljen, i ko ga je napravio, i kako. A napravljen je tako što se po bibliji računao datum postanka sveta. NASA svakako nikad nije objavila da je to najprecizniji kalendar jer je to besmislena tvrdnja – najprecizniji kalendar je Milankovićev kalendar po kom Grci npr. slave pravoslavne praznike (SPC je naravno odbila kalendar srpskog naučnika), pa bi možda bilo bolje da pišete o Milutinu Milankoviću koji je bio naučnik planetarnog značaja, a ne o izmišljotinama o nekakvim Srbima pre Adama i sličnim neozbiljnostima koje (bez sumnje zlonamerno) propagiraju razni kvazi-istoričari.

  5
  27
 10. Milos Vicentijevic kaže:

  Hvala! Sve najlepse i vama u novoj godini! Mogli bi da ugostite Milana T. Stevancevica u nekoj od emisija bas na temu Srpske nove godine. Mislim da bi to bilo super kao i da svaku emisiju datirate po ovom kalendaru. Veliki pozdrav svima iz ekipe!

 11. bizfuovwxt kaže:

  rlqqvvwgexuduexadfuwsmeavnuggp

 12. Milorad Igić kaže:

  Ako se sve ovo zna, zašto Srbija se ne vrati svojim korenima i ponovo kako je potezom pera obrisala stari srbski kalendar, ne vrati na snagu taj isti kalenadar na ponos i diku Srbskome rodu