SREĆNA 7528. GODINA: Da li znate da je NASA saopštila da je drevni srpski kalendar u potpunosti usklađen sa prirodom?

Poštovani prijatelji, hvala Vam puno što pratite naše emisije i što nam pišete Vaše predloge i sugestije kako da emisiju učinimo još kvalitetnijom!

Želimo Vam srećnu 7528. godinu po starom srpskom kalendaru i da u njoj imate puno zdravlja, sreće, ljubavi i uspeha.

NASA je pre par godina saopštila da je drevni srpski kalendar najtačniji, da je u potpunosti usklađen sa prirodom, da se početak godišnjih doba prema tom kalendaru poklapa sa elektromagnetnim promenama Sunca, ali sem nekoliko istaknutih naučnih imena, niko na to ne obraća pažnju u srpskoj javnosti.

Srpski narodni kalendar je bio zvanični kalendar srednjevekovnih srpskih država od 1119. godine kada ga je u crkveni kodeks uneo Sveti Sava, pa sve do sredine 19. veka. Po njemu su pisane povelje, zakoni, odluke, obligacije. Mnogi spomenici, manastiri datirani su po srpskim kalendaru. Po ovom kalendaru Kosovski boj dogodio se 6897. godine, a Zakonik cara Dušana donesen je 6857. godine.

Smederevska tvrđava čuva jedan od retkih dokaza o starom srpskom kalendaru. Kula i Mali grad, dvor despota Đurđa, kako tamo piše, sagrađeni su u leto 6938. godine.

Najstariji zapisani i sačuvani kalendari počinju da računaju vreme od stvaranja sveta, za koje se smatra da je bilo 5508. godine pre Hrista. Na našim prostorima začetak zemljoradničke, starčevačke kulture odgovara tom vremenu. Obično se kaže da smo godinu stvaranja sveta preuzeli od Vizantije, ali zagolica čoveka sumnja i nedoumica kad se seti da su vizantijski carevi rođeni na ovim prostorima i da su mogli ovu godinu preuzeti od balkanskih starosedelaca – objasnila je Dunja Matić Stanišić, autorka dela o „Srpskom kalendaru“ u knjizi „Sunce – starešina slovenskog naroda“.

I da nije te godine, natpis je zanimljiv, počev od toga kako je urađen. Nije, kako bi se moglo pomisliti, uzidan naknadno, dodavanjem kamenja u drugoj boji, kada je sve završeno. Neimari su ga radili kako je kula rasla, on je integralni deo zida – objašnjavaju u Tvrđavi.

Srdačan pozdrav,
BALKAN INFO tim

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Broj komentara: 20
 1. Markovic Robert kaže:

  Sve pohvale i samo napred…

  Sviđa mi se 60
  Ne sviđa mi se 10
 2. Ceca kaže:

  SRECNA I VAMA. SVE NAJLEPSE SA JOS VISE USPEHA

  Sviđa mi se 51
  Ne sviđa mi se 6
 3. Filip kaže:

  Da li možete da navedete izvore gde NASA pominje stari srpski kalendar?

  Sviđa mi se 80
  Ne sviđa mi se 6
 4. Aleksandra Živković kaže:

  Srećna Nova godina,svako dobro i pregršt sreće i zdravlja!

  Sviđa mi se 35
  Ne sviđa mi se 5
 5. Zoran Radenković kaže:

  Svako dobro i puno uspeha u daljem radu.

  Sviđa mi se 34
  Ne sviđa mi se 7
 6. SPQR kaže:

  U pitanju je romejski kalendar. Sloveni i srpsko pleme doselili su se u periodu od 5.-7. vijeka naše ere. Populaciona genetika dokazala, na Balkan su došli R1a-M458, R1a-Z280 i I2-Y3120, i zatekli romanizovane starosjedioce E1b-V13, J2b-M205, J2b-M241, G2a-YSC033; te romeje R1b-U152, J2a-L70 i J2a-M92.

  Sviđa mi se 10
  Ne sviđa mi se 120
 7. Dragan lazarevic kaže:

  Slave Bogu I Autorima a I Balkan Infu
  SRECNA SRPSKA NOVA

  Sviđa mi se 23
  Ne sviđa mi se 1
 8. Nena Zahar kaže:

  Sretna nam bila,
  Svelost u naše oči unosila,
  Istinom našim ušima godila,
  Ljubavlju naša srca vodila,
  Sretna nam bila!

  Sviđa mi se 40
  Ne sviđa mi se 3
 9. Aleksandar Protić kaže:

  Nadam se da ste hteli ovo da objavite na 1. april pa ste slučajno zakasnili par dana. Jedino drugo objašnjenje bilo bi da ste zlonamerni, što bi stvarno bilo razočaravajuće. Pomenuti kalendar nije ni srpski, ni narodni, a još manje je drevan. U pitanju je vizantijski (romejski) kalendar koji je star nešto više od 1500 godina, zna se i kad je o napravljen, i ko ga je napravio, i kako. A napravljen je tako što se po bibliji računao datum postanka sveta. NASA svakako nikad nije objavila da je to najprecizniji kalendar jer je to besmislena tvrdnja – najprecizniji kalendar je Milankovićev kalendar po kom Grci npr. slave pravoslavne praznike (SPC je naravno odbila kalendar srpskog naučnika), pa bi možda bilo bolje da pišete o Milutinu Milankoviću koji je bio naučnik planetarnog značaja, a ne o izmišljotinama o nekakvim Srbima pre Adama i sličnim neozbiljnostima koje (bez sumnje zlonamerno) propagiraju razni kvazi-istoričari.

  Sviđa mi se 37
  Ne sviđa mi se 77
 10. Milos Vicentijevic kaže:

  Hvala! Sve najlepse i vama u novoj godini! Mogli bi da ugostite Milana T. Stevancevica u nekoj od emisija bas na temu Srpske nove godine. Mislim da bi to bilo super kao i da svaku emisiju datirate po ovom kalendaru. Veliki pozdrav svima iz ekipe!

 11. bizfuovwxt kaže:

  rlqqvvwgexuduexadfuwsmeavnuggp

  Sviđa mi se 5
  Ne sviđa mi se 3
 12. Milorad Igić kaže:

  Ako se sve ovo zna, zašto Srbija se ne vrati svojim korenima i ponovo kako je potezom pera obrisala stari srbski kalendar, ne vrati na snagu taj isti kalenadar na ponos i diku Srbskome rodu

  Sviđa mi se 17
  Ne sviđa mi se 5
 13. Julijana Karadžic kaže:

  Treba i da slavimo 7528. god. ali o tome se ne govori u našem narodu i jako malo se zna. Smstram da novine i tv bi trebalo malo više da informišu nsrod jer to je deo našeg postojanja i naše civilizacije. Žao mi je zbog toga.

  Sviđa mi se 15
  Ne sviđa mi se 4
 14. Tribal kaže:

  SRETNA SRBSKA NOVA GODINA SVIM STAROVERCIMA A I SVIM SRBIMA!
  P.S. SRBSKO PROTOPISMO ( RUNE),,NASTALE SU 8500 GOD. PRE hrista u VINCI( PRIZNATO OD NEMACKE,AMERICKE,RUSKE,AKADEMIJA NAUKA!)Fonetsko je ( koje IDIOTI nazivaju nekakvom “cirilicom”) pismo,srBsko nastalo 5500 god. pre hrista! A ovo pisem na konto pojedinih komentara,koji ,iako su vec navedene ak.nauka DOKAZALE I PRIZNALE DA MI SRBI NISMO NIOTKUDA DOSLI,I DA JE U EVROPI VINCANSKA CIVILIZACIJA NAJSTARIIJA U ISTOJ( EVROPI). EGIPCANI SU PRE PAR MESECI REKLI DA SMO STARIJI NAROD OD NJIH. NEGO OVO PISEM ZBOG NEKIH NEBULOZNIH KOMENTARA,OD OSOBA KOJE GLUME ,HMMM NE ZNAM NI JA STA GLUME,UMESTO DA POGLEDAJU I DOBRO PROCITAJU IZVESTAJE AMERICKE,NEMACKE,RUSKE AK..NAUKA A I IZVESTAJE NASE,ALI I RUSKIH VAZDUSNO KOSMICKIH SNAGA! SLAVA RODU!
  I VI PAMETNJACKOVICI IMATE NET PA SE BAR MALO OBRAZJTE. SLAVA RODU!

  Sviđa mi se 40
  Ne sviđa mi se 4
 15. Željko Slavković kaže:

  Čitao sam tekstove o starom srpskom kalendaru. Pa sam primetio da godina počinje početkom aprila ali ne uvek istog dana, jedino što svuda piše da počinje u podne. Da li je godina po starom srpskom kalendaru kraća ili duža od godine Gregorijanskog kalendara. Odnosno da li se ti vremenski periodi razlikuju u trajanju?
  Na kraju, kada će početi 7529. godina srpskog kalendara?

  Sviđa mi se 10
  Ne sviđa mi se 1
 16. Žare kaže:

  @ Aleksandar Ćirić

  Bravo za komentar vrlo logičan i argumentovan.

  Nagradno pitanje za vas, dal ste čuli za Vinču, i dal znate da je to zvanično najstarija civilizacija? Lepenski vir?

  Dalje, dal znate da su naši i strani arheolozi našli grobove iz 2 veka n.e.? Konkretno Prof Đorđe Janković, dakle teorija doseljavanja u 6. veku pada u vodu.

  Dal znate da je ruska akademija posle dosta dokaza javno priznala da su im koreni sa naših prostora? Pogledajte kongres istoričara sa Krita od pre koje godine!?

  Moglo bi se još ovako pisati, suština je da morate malo više čitati prave izvore, a malo manje novina, i kvazi istorijskih knjiga zapadnih sila.

  Na jutubu imate kanal Srbija Global, proverite malo šta oni imaju da kažu, vrlo argumentovano.

  Srdačno,

  Sviđa mi se 23
  Ne sviđa mi se 1
 17. Ljubomir Zecevic kaže:

  Ako postoji sve ovo na engleskom ili nesto originalno od NASA-e, molim vas, ili objavite ili mi posaljite da ja objavim. Potrebno je obavestiti i one koju ne znaju nas jezik.

 18. Mim Bizic kaže:

  I would love to see this and other articles translated into English. That way you could reach a much larger audience. I can read 79% of this, but not all.

  Sviđa mi se 12
  Ne sviđa mi se 1
 19. Nada Gahlbeck kaže:

  Sretan vam doček
  7528 godine.
  Puno uspjeha i zdravlja
  Pozdrav iz Nemačke

 20. bogdan simić kaže:

  zašto rts u emisiji verski kalendar ne navodi godinu starog srpskog kalendara a navode ijevrejsku i islamsku?