SREĆNA 7529. GODINA: Da li znate da je NASA saopštila da je drevni srpski kalendar u potpunosti usklađen sa prirodom?

Poštovani prijatelji, hvala Vam puno što pratite naše emisije i što nam pišete Vaše predloge i sugestije kako da emisiju učinimo još kvalitetnijom!

Želimo Vam srećnu 7529. godinu po starom srpskom kalendaru i da u njoj imate puno zdravlja, sreće, ljubavi i uspeha.

NASA je pre par godina saopštila da je drevni srpski kalendar najtačniji, da je u potpunosti usklađen sa prirodom, da se početak godišnjih doba prema tom kalendaru poklapa sa elektromagnetnim promenama Sunca, ali sem nekoliko istaknutih naučnih imena, niko na to ne obraća pažnju u srpskoj javnosti.

Srpski narodni kalendar je bio zvanični kalendar srednjevekovnih srpskih država od 1119. godine kada ga je u crkveni kodeks uneo Sveti Sava, pa sve do sredine 19. veka. Po njemu su pisane povelje, zakoni, odluke, obligacije. Mnogi spomenici, manastiri datirani su po srpskim kalendaru. Po ovom kalendaru Kosovski boj dogodio se 6897. godine, a Zakonik cara Dušana donesen je 6857. godine.

Smederevska tvrđava čuva jedan od retkih dokaza o starom srpskom kalendaru. Kula i Mali grad, dvor despota Đurđa, kako tamo piše, sagrađeni su u leto 6938. godine.

Najstariji zapisani i sačuvani kalendari počinju da računaju vreme od stvaranja sveta, za koje se smatra da je bilo 5508. godine pre Hrista. Na našim prostorima začetak zemljoradničke, starčevačke kulture odgovara tom vremenu. Obično se kaže da smo godinu stvaranja sveta preuzeli od Vizantije, ali zagolica čoveka sumnja i nedoumica kad se seti da su vizantijski carevi rođeni na ovim prostorima i da su mogli ovu godinu preuzeti od balkanskih starosedelaca – objasnila je Dunja Matić Stanišić, autorka dela o „Srpskom kalendaru“ u knjizi „Sunce – starešina slovenskog naroda“.

I da nije te godine, natpis je zanimljiv, počev od toga kako je urađen. Nije, kako bi se moglo pomisliti, uzidan naknadno, dodavanjem kamenja u drugoj boji, kada je sve završeno. Neimari su ga radili kako je kula rasla, on je integralni deo zida – objašnjavaju u Tvrđavi.

Srdačan pozdrav,
BALKAN INFO tim

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Broj komentara: 7
 1. Igor kaže:

  Prelijep rad!
  Cestitam Balkan Infu!

  15
 2. MILENKO MILOŠEVIĆ kaže:

  ŽIVELA SRBIJA

  10
 3. Micky kaže:

  SRBI su kao i INKE _ deca Sunca!

  16
  1
 4. Otac Makarije kaže:

  Da li je kalendar krenuo od postanka sveta ili od sklopljenog primirja između starih Srba i kineskih plemena. Tvrdi se u knjizi ” Rusija u zakrivljenim ogledalima “. Pitanje je sad?

  9
  1
 5. Perić Sladjana kaže:

  Pozdrav. Živi bili.

 6. P OZDRAV KONAČNO SE OTKRIVAJU ISTINE O SRBSKPM NARODU I SRPSKOM PISMU. kaže:

  POZDRAV KONAČNO SE OTKRIVA ISTINA. O SRPSKOM NARODU,KAO I O SRPSKOM KALENDARU KAO NAJTAČNIJEM KOJE JE PRIZNALA NASA.

 7. Plamen koji Stoji kaže:

  Samo napred Tešo!