PREMINUO JOVAN I. DERETIĆ: Odlazak našeg velikog istoričara!

U ranim jutarnjim časovima, negde oko 6:30, preminuo je profesor Jovan I. Deretić. Napustio nas je u svojoj 82 godini.

Profesor Deretić je iza sebe ostavio bogato naučno delo, o kome će srpska istorija tek dati svoj sud. To delo će biti dalji putokaz celom srpskom narodu, kako da gradi svoju nacionalnu državu, svoje obrazovne, naučne i kulturne ustanove, kako da vaskrsne svoju autentičnu srpsku istorijsku nauku, i kako, na osnovu svega navedenog, da gradi svoju budućnost srpsku.

Budućnost u kojoj će sve što je bilo srpsko, od antičkih vremena, preko srednjovekovnog perioda, pa sve do novovekovnog perioda, ponovo biti srpsko. Budućnost u kojoj će celo Srpstvo ponovo biti celovito, oslobođeno, ujedinjeno i nezavisno. Budućnost u kojoj će prirodna-istorijska Srbija, sa svim svojim pomorskim i podunavskim teritorijama, ponovo biti celovita. I u kojoj će svi Srbi slobodno živeti. Budućnost u kojoj će izvorna i autentična srpska kultura biti preporođena.

Profesor Deretić je, po našem iskrenom ubeđenju, Vuk Karadžić srpske istorijske nauke. Isto kako je Vuk Karadžić vratio srpski narodni jezik, srpsko narodno pismo, srpsku narodnu književnost i poeziju, i srpsku narodnu mudrost, isto je tako i profesor Deretić vratio izvornu srpsku istorijsku nauku. Kao što je Vukova misao pobedila nakon njegove smrti, isto će tako i Deretićeva misao pobediti u periodu koji je pred nama.

Što su u 19. veku za Srpstvo učinili Vuk Karadžić, kao reformator jezika i pisma, i Miloš S. Milojević, kao najveći srpski istoričar 19. veka, isto je to učinio i profesor Deretić, kao najveći srpski istoričar na kraju 20. i početku 21. veka. Posle pobede jezika, pisma i književnosti, krajnje je vreme da pobedi i istorija. Profesor Deretić nam je svima utabao put, kojim moramo ići dalje.

Neka mu je laka crna zemlja, i neka mu je večna slava i hvala. Neka mu Gospod Bog podari mir u rajskim vrtovima!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Broj komentara: 1
  1. Milos Bukovac kaže:

    Neka mu je laka crna zemlja. Veliko mu hvala sto je vreme svog zivota potrosio na vracanje nase istorije iz zaborava!

    Sviđa mi se 3
    Ne sviđa mi se 1